Farrokh-Rou Parsa

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaFarrokh-Rou Parsa

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement22 març 1922 Modifica el valor a Wikidata
Qom (Iran) Modifica el valor a Wikidata
Mort8 maig 1980 Modifica el valor a Wikidata (58 anys)
Teheran (Iran) Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortFerida per arma de foc Modifica el valor a Wikidata
SepulturaBehesht-e Zahra Modifica el valor a Wikidata
Diputada de l'Assemblea Consultiva Islàmica
Ministra d'Educació
Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióUniversitat de Teheran Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciópolítica, metgessa Modifica el valor a Wikidata
PartitRastakhiz Party (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata

Farrokh-Rou Parsa (Qom, 21 de març de 1922- Teheran, 8 de maig de 1980) va ser una metgessa i política iraniana. Va ser ministra d'Educació de 1968 a 1976.[1]

Biografia[modifica]

Era la filla de Farrokh-Din Partsa i Fakhr-Afaq, editora en cap de Jahan-i Zanan (El món de la dona), una revista femenina publicada durant els anys 20

Carrera científica[modifica]

Farrokh-Rou va ser una de les primeres diplomades de l'Escola Normal a Iran. L'any 1942 va començar a treballar com a professora de biologia a l'Institut <<Nourbakhsh>>. L'any 1944 es va casar amb un oficial de l'exèrcit. A més a més de la seva feina com a professora, també visitava presoners en els seus llocs de detenció.

Durant un any va ser nomenada directora de l'Institut <<Valli u'llah Nasr>>. Més tard, al 1957, va ser nomenada directora de l'Institut <<Nourbakhsh>>. Després d'obtenir el seu diploma en medicina, va esdevenir professora de biologia a l'Institut Joana d'Arc de Teheran. Una de les seves alumnes va ser Farah Diba, futura esposa del sha Mohammed Reza Pahlavi.

Carrera política[modifica]

L'any 1963 va ser escollida diputada al Parlament, abans de ser nomenada dos anys més tard, vice-ministra d'Educació en el govern del Primer Ministre Amir Abbas Hoveyda. El 27 d'agost de 1968, va ser nomenada ministra d'Educació, convertint-se en la primera dona en el país en ocupar un càrrec ministerial. Va conservar el seu càrrec fins al gener de 1976.

Mort[modifica]

Empresonada després de la revolució islàmica de 1979, va ser executada per arma de foc el 8 de maig de 1980 després d'un judici davant un comitè revolucionari.

Referències[modifica]

  1. ICI.Radio-Canada.ca, Zone Aucun thème sélectionné -. «Des femmes au cabinet» (en francès canadenc). [Consulta: 29 juliol 2017].