Febe (satèl·lit)

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Febe
Descobriment
Descobert per William Pickering
Descobert el 1898
Característiques orbitals
Període orbital 18 mesos
Inclinació 175.3º
Satèl·lit de Saturn
Característiques físiques
Diàmetre mig 220 quilòmetres
Volum - km³
Massa 4.0·1018 kg
Febe, fotografiada per la sonda Cassini-Huygens l'11 de juny de 2004

Febe (Saturn IX) és un satèl·lit de Saturn. Fou descobert per l'astrònom nord-americà William Pickering el 1898. Té un diàmetre de 220 quilòmetres. La seva distància a la superfície de Saturn és de 12.954.000 km i la seva massa és de 4,0·10+18 kg. Posseeix una inclinació orbital de 175,3º. Reflecteix només el 6% de la llum solar que rep. Triga nou hores a completar una rotació sobre el seu eix.

Orbita sobre Saturn en uns 18 mesos (550,4 dies) en direcció contrària a la de la resta de satèl·lits, en un pla més proper a l'eclíptica que el pla equatorial de Saturn.

El Voyager 2 va trobar que Febe és bastant vermell, i possiblement és un asteroide capturat amb una composició sense modificar des del moment en què es va formar a l'exterior del Sistema Solar. Té forma rugosa i esfèrica. També s'assembla a la classe comuna d'asteroides foscos carbonosos químicament molt primitius i es pensa que la seva estructura està composta per sòlids originats fora del Sistema Solar, en el suposat núvol de gas i pols a partir de la qual naixerien els altres planetes.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Febe (satèl·lit) Modifica l'enllaç a Wikidata