Vés al contingut

Grup nòrdic de satèl·lits de Saturn

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Diagrama il·lustratiu de les òrbites dels satèl·lits irregulars de Satrun,
* El semieix major de l'òrbita sobre l'eix horitzontal en milions de km. * La inclinació sobre l'eix vertical. Els satèl·lits per sota de l'eix horitzontal (i>90) són retrògrads. * La mida del cercle indica la mida relativa del satèl·lit. * Les barres horitzontal indiquen l'excentricitat de les òrbites des del periàpside al apoàpside, és a dir, les variacions de la distància del satèl·lit respecte de Saturn. La il·lustració mostra els tres grups : el grup inuit a dalt, el grup gal just a sota i el grup nòrdic per sota de l'eix horitzontal.

El grup nòrdic és un grup gran de satèl·lits de retrògrads de Saturn. Els seus semieixos majors varien entre els 12 i els 24 milions de km, les seves inclinacions estan entre els 136° i 175°, i les seves excentricitats entre els 0,13 i 0,77. A diferència dels grups inuit i gal, els paràmetres orbitals són molt dispersos i possiblement aquest grup estaria format per diferents subgrups amb paràmetres físics i orbitals més homogenis. Per exemple, els satèl·lits amb inclinacions al voltant dels 174 graus podrien dividir-se en almenys dos subgrups:

Vuit d'ells formarien el subgrup Skadi. Amb semieixos majors variant entre 15 i 20 milions de km, inclinacions entre 147° i 158°. Narvi juntament amb Bestla fromaria un altre subgrup.

Els membres dels grup són, en ordre creixent de distància a Saturn:

Denominació[modifica]

La Unió Astronòmica Internacional (UAI) ha assignat a aquests satèl·lits noms provinents de la mitologia nòrdica (principalment gegants). Febe, el més gran, constitueix una excepció, ja que fou descobert molt abans que els altres.

Enllaços externs[modifica]