Febo

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióFebo

LemaDe lekkerste! Modifica el valor a Wikidata
Dades
Tipusnegoci Modifica el valor a Wikidata
Indústriamenjar ràpid Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació1941
Governança corporativa
Seu

Lloc webfebo.nl Modifica el valor a Wikidata
Facebook: VERSvanFEBO Twitter (X): febo_vers Modifica el valor a Wikidata
Màquines venedores d'un Febo

FEBO (pronunciat en neerlandès: [ˈfeɪbo]) és una cadena de restaurants de menjar ràpid neerlandesa fundada el 1941. [1] Es caracteritza pels seus baixos preus i la venda dels seus productes a distribuïdors automàtics, podent comprar begudes i patates fregides en certs locals. L'eslògan de la cadena és "De lekkerste!" i significa "el més gustós" en neerlandès.

Història de FEBO[modifica]

Exterior d'un Febo a la ciutat d'Amsterdam

En els seus orígens, "Casa FEBO" era el nom d'un forn situat al carrer Ferdinand Bol al barri de Pijp d'Amsterdam; les dues lletres inicials del nom compost del carrer van inspirar el nom del forn. El seu propietari, Johan I. Borst feia diversos productes per emportar i snacks que venia per mitjà d'un distribuïdor automàtic.[1] Segons la pàgina web de la companyia, els productes eren considerats de qualitat i tenien molta demanda, raó per la qual va caldre engrandir la cuina i obrir altres sucursals a la ciutat. Posteriorment, l'establiment va deixar de fer pa i va passar a anomenar-se FEBO.

La venda automàtica va ser originalment un fenomen internacional popular sobretot a la primera meitat del segle xx a Nova York. El 2011 amb motiu del 70è aniversari de l'empresa va aparèixer el llibre "Febo - Een Fenomeen" (Febo - Un fenomen), escrit per un expert en menjar ràpid i amb pròleg de l'ex-futbolista i entrenador Johan Cruyff.[2][3]

Febo en l'actualitat[modifica]

Actualment Febo té al voltant de 60 establiments per tots els Països Baixos, 54 dels quals són franquícies. 22 d'aquests restaurants es troben a Amsterdam i venen productes prèviament fabricats a cuina moderna situada al nord de la capital. La seva seu és a Amsterdam i l'empresa compta amb oficines a tot el país, excepte a les províncies de Drenthe i Zelanda.

Els productes[modifica]

La majoria dels productes venuts són aperitius populars neerlandesos; croquetes i frikandel. Febo també ofereix hamburgueses, així com suflés de formatge i croquetes de pollastre amb diferents guarnicions, com la "Rundvleeskroket" o la "Satékroket", amb cert gust picant que evidencia la presència de la cuina d'Indonèsia als Països Baixos. El lloc web ofereix una àmplia descripció dels seus productes .

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 Holland.com. «FEBO Amsterdam - Hollanda», 27-11-2014.
  2. Levensmiddelen Krant. «Voorwoord Johan Cruijff in boek over Febo», 27-11-2014. Arxivat de l'original el 2014-12-05. [Consulta: 27 novembre 2014].
  3. Nos.nl. «Eigenaar snackbar (88) wil nog niet stoppen», 27-11-2014.

Enllaços externs[modifica]