Pang Ji

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Feng Ji)
Infotaula de personaPang Ji
Biografia
Naixementsegle II Modifica el valor a Wikidata
Jingzhou (Xina) Modifica el valor a Wikidata
Mort202 Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortPena de mort Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciópolític Modifica el valor a Wikidata
Pang Ji
Xinès tradicional:逄紀
Xinès simplificat:逄紀
Mandarí
Pinyin:Páng Jì
En aquest nom xinès, el cognom és Pang.

Pang Ji[1] (mort el 202), nom estilitzat Yuantu (元圖), era un ministre servint sota el senyor de la guerra Yuan Shao durant el període de la tardana Dinastia Han Oriental de la història xinesa.

Pang va ser criticat per l'assessor de Cao Cao, Xun Yu, com un "home coratjós però que no fa cas a l'opinió dels altres". Sent molt implacable respecte als rivals, Pang calumnià a Tian Feng després de la derrota de Yuan Shao a la batalla de Guandu i va causar que Tian se suïcidés. Pang més tard va anar a servir a Yuan Shang, el successor de Yuan Shao. Com Yuan Shang era el més jove dels tres fills de Yuan Shao, hi va haver una intensa rivalitat entre els germans. El fill major de Yuan Shao Yuan Tan n'estava a punt de revoltar-se, i Pang i Shen Pei suggeriren de manar un petit exèrcit per ajudar a Yuan Tan en la defensa contra els seguits atacs de Cao Cao i així poder resoldre la tensió. Pang anà com a emissari. No obstant Yuan Tan no hi era content amb els reforços i li va exigir a Yuan Shang de manar més tropes. Shen Pei s'ho va negar rotundament i aquest va matar a Pang en còlera.

Vegeu també[modifica]

Anotacions[modifica]

  1. El nom és sovint mal pronunciat com a «Féng Jì», puix que el caràcter 逢 en xinès modern es pronuncia com a «Féng», no obstant era probable que el cognom real fóra 逄, pronunciat com a «Páng», ja que els dos caràcter semblen molt similars i Páng n'era un cognom molt més comú.