Ficulea

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de geografia físicaFiculea
TipusCiutat antiga Modifica el valor a Wikidata
Localitzat a l'entitat geogràficaLatium Modifica el valor a Wikidata
Ubicació
Entitat territorial administrativaItàlia Modifica el valor a Wikidata

Ficulea o Ficulnea fou una antiga ciutat del Latium a la via Nomentana, entre Roma i Nomentum. És esmentada a la primera història romana per Livi i Dionís. Aquest darrer diu que fou fundada per aborígens juntament amb Antemnae i Tellenae. Estava entre les ciutats del Latium sotmeses per Tarquí Prisc i ja no apareix entre la 30 ciutats llatines que componien la Lliga llatina el 493 aC (segons Dionís), i per això cal pensar que seguia sota domini romà però no va figurar en cap esdeveniment històric excepte perquè Var esmenta, relatiu a una tradició de què la ciutat, la de Fidenes i altres, es van rebel·lar contra Roma després de la sortida dels gals de la ciutat (389 aC), i que aquests fets es recordaven a un festival anomenat Poplifugia.

No torna a aparèixer a cap més esdeveniment. La via Nomentana es va dir abans també via Ficulensis però el canvi de nom és indicatiu de què havia perdut importància. L'Ager Ficulensis és esmentat per Ciceró i pel Liber Coloniarum i Plini el Vell esmenta Ficolenses entre les ciutats existents al Latium. Una inscripció (sobre l'establiment d'una institució de caritat per nens i nens pobres anomenada Pueri Alimentarii Ficolensium o Puellae Alimentarii Ficolensium) permet assegurar que encara existia com a municipi en el regnat de Marc Aureli; probablement va desaparèixer a l'alta edat mitjana. La inscripció es va trobar prop d'una granja anomenada Caesarini, a l'esquerra de la via Nomentana, a uns 15 km de Roma. Una altra inscripció dona el nom de dos pagi del territori de la ciutat: Pagus Ulmanus i Transulmanus el que fa pensar que el rierol de Casale dei Pazzi es va dir antigament Ulmus.

Plini esmenta Ficulea vetus com l'antiga ciutat llatina el que semblaria indicar que hi va haver una Ficulea nova. Marc Valeri Marcial esmenta Ficelias veteres. Es suposa que la vella ciutat era prop de Nomentum (potser a Monte Gentile o a Torre Lupara a uns 18 km de Roma on s'han trobat antigues restes de pots i gerres) i que en va sorgir una de nova amb el mateix nom dins el terreny de la granja Caesarini on s'han trobat les restes romanes.