Fondo Nacional del Ahorro

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula d'organitzacióFondo Nacional del Ahorro
Fondo Nacional de Ahorro logo.svg
Fna 2 Bog nov 2019.jpg
Modifica el valor a Wikidata
Dades
Tipusbanc Modifica el valor a Wikidata
Indústriafinances Modifica el valor a Wikidata
Forma jurídicaempresa pública Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació1968 Modifica el valor a Wikidata
Governança corporativa
Seu
Entitat matriuministeri d'Habitatge, Ciutat i Territori Modifica el valor a Wikidata

Lloc webfna.gov.co Modifica el valor a Wikidata
Ubicació geogràfica

El Fons Nacional d'Estalvi (FNA) és una institució bancària creada, mitjançant el Decret Extraordinari 3118 de 1968, per administrar les cessanties dels empleats públics i treballadors oficials. A través de la Llei 432 de 1998 es va transformar en una empresa Industrial i comercial de l'Estat, de caràcter financer de l'ordre nacional, la qual cosa li va permetre ampliar el seu mercat al sector privat.

El seu propòsit està directament relacionat amb els fins de l'Estat, especialment sobre els drets de tots els colombians a tenir un Habitatge digne i accedir a l'educació.

Productes i serveis[modifica]

Cesantías[modifica]

És una prestació social de caràcter especial que constitueix un estalvi forçós dels treballadors per auxiliar-los en cas de quedar cessants, la qual s'ha de pagar per regla general en acabar el contracte de treball i de manera excepcional com a simple bestreta per pagar, adquirir, construir, millorar o alliberar gravàmens de béns arrels destinats a l'habitatge del treballador o per finançar, pagar matricules i altres conceptes d'educació del treballador, el cònjuge, company permanent i fills.

L'auxili de cessanties està protegit per la llei i per això en principi és inembargable, irrenunciable i incesible d'acord amb els articles 340, 343 i 344 del Codi Substantiu del Treball.

Estalvi Voluntari Contractual (AVC)[modifica]

És un compte individual en la qual, per mitjà d'un contracte, el consumidor financer es compromet a consignar una suma fixa en una data escollida per tal que a l'any de l'estalvi aquest pugui tenir accés a l'estudi de crèdit per a habitatge.

Crèdit hipotecari per cesantías[modifica]

És el préstec per a habitatge que atorga el Fons Nacional de l'Estalvi a l'afiliat per mitjà dels seus cessanties, sota les modalitats de:

  • Compra d'habitatge nou o usada.
  • Construcció i millora d'habitatge.
  • Alliberament del gravamen hipotecari.

Crèdit hipotecari per AVC[modifica]

És el préstec que el Fons Nacional de l'Estalvi li atorga a l'afiliat per Estalvi Voluntari Contractual (AVC) per a la compra d'habitatge sota les modalitats de:

  • Compra d'habitatge nou o usada.
  • Millora i construcció d'habitatge.
  • Alliberament de gravamen hipotecari.

Crèdit educatiu[modifica]

És un préstec que finança fins al 100% del valor de la matrícula per a cada període acadèmic, en programes d'educació superior (pregrau, postgrau, especialització, mestratge, doctorat i postdoctorat, aquestes tres últimes aColòmbia ia l'exterior). A més, carreres d'oficial o suboficial de les Forces Militars de la República de Colòmbia i de la Policia Nacional, educació continuada o cursos d'actualització i addicionalment crèdit per a estudis de l'idioma anglès.

Els usuaris del crèdit per a educació són: l'afiliat, el cònjuge o company (a) permanent, fills, néts i nebots.[1]

Reconeixements[modifica]

Qualificació de Risc "AAA" per part de Fitch Ratings[modifica]

La calificadora de valores Fitch Ratings Colombia, luego de una detallada revisión y minucioso análisis hecho a la entidad, otorgó al Fondo Nacional del Ahorro la Calificación Nacional AAA (col), y F1+ (col), es decir, las máximas calificaciones en largo y corto plazo respectivamente, además, calificó a la Entidad como Administrador Primario de Activos Financieros de Crédito RMBS1- (col) lo que corresponde a la primera de este tipo en Colombia y ubica al FNA en un exclusivo grupo de entidades que han recibido esta calificación en Latinoamérica.

President del Fons Nacional de l'Estalvi[modifica]

Helmuth Fangs Peña[modifica]

Va ser designat com el nou president del Fons Nacional de l'Estalvi mitjançant el Decret 1955 de 2016. Al seu càrrec té la direcció de la institució bancària que administra les cessanties dels empleats públics i treballadors oficials a Colòmbia.

Compta amb més de 20 anys d'experiència en càrrecs directius en sector públic i privat. Té estudis en Alta Direcció Empresarial i Gerència Estratègica de l'Escola de Direcció i Negocis de la Universitat de la Sabana INALDE. Ha exercit càrrecs en el Ministeri d'Ambient i la Superintendencia de Registre i Notariat, així com en el Fons Nacional del Notariat, Fons Rotatori del Ministeri de Justícia i la companyia Aliança T. A més, ha avançat estudis de Govern Corporatiu a la Universitat Yale als Estats Units.

Referències[modifica]

  1. [enllaç sense format] http://www.fna.gov.co/wps/portal/inicioFNA/Productos/CreditoEducativo/ Arxivat 2013-05-29 a Wayback Machine. Fondo Nacional del Ahorro, Crédito Educativo,. www.fna.gov.co