For the Birds

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de pel·lículaFor the Birds
Fitxa
DireccióRalph Eggleston Modifica el valor a Wikidata
ProduccióKaren Dufilho-Rosen i John Lasseter Modifica el valor a Wikidata
GuióRalph Eggleston Modifica el valor a Wikidata
MúsicaRiders in the Sky Modifica el valor a Wikidata
ProductoraPixar Modifica el valor a Wikidata
DistribuïdorBuena Vista Distribution i Disney+ Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
País d'origenEstats Units d'Amèrica Modifica el valor a Wikidata
Estrena2000 Modifica el valor a Wikidata
Durada3 min Modifica el valor a Wikidata
Idioma originalanglès Modifica el valor a Wikidata
Coloren color Modifica el valor a Wikidata
Descripció
Gènerepel·lícula d'animació, comèdia, cinema familiar i comèdia Modifica el valor a Wikidata
Premis i nominacions
Nominacions
Premis

Lloc webpixar.com… Modifica el valor a Wikidata
IMDB: tt0248808 Filmaffinity: 411972 Allocine: 33173 Rottentomatoes: m/for_the_birds_2000 Letterboxd: for-the-birds TCM: 532906 TMDB.org: 13930 Modifica el valor a Wikidata

For the Birds és un curtmetratge d’animació per ordinador estatunidenc del 2000 produït per Pixar i escrit i dirigit per Ralph Eggleston. Va guanyar l’Oscar al millor curtmetratge d'animació l'any 2001.[1] Va debutar el 5 de juny de 2000 al Festival de Cinema d'Animació d'Annecy a França,[2] i es va exhibir als cinemes el 2001 juntament amb el llargmetratge de Disney/ Pixar Monsters, Inc.[2]

També està disponible a les versions de vídeo domèstic de la pel·lícula. El 2012, el curt es va tornar a renderitzar en 3D, i es va tornar a estrenar als cinemes juntament amb la reestrena en 3D de Monsters, Inc.[3] El curt també es va publicar en 3D a Monsters, Inc. Blu-ray 3D, el 19 de febrer de 2013.[4]

Argument[modifica]

Un petit ocell blau en forma d'ou aterra a una línia elèctrica i es posa còmode, només perquè un segon ocell aterre a prop. Els dos ocells comencen a barallar-se i, a poc a poc, s'uneixen 13 altres de la mateixa espècie, tots barallant-se per l'espai.

Un ocell gran i incòmode, semblant a un bec d'esclop, els toca i els saluda des d'un pal elèctric proper, interrompent la baralla. Els 15 ocells grossos comencen a imitar el seu plomatge i toquen la botzina, burlonament, fins que l'ocell gran, alt i prim els crida de nou, fent que els ocells s'acostin més avall per la línia i en silenci.

Sense desanimar-se, l'ocell més gran vola i es posa entre el ramat d'ocells més petits, però el seu pes fa que la línia elèctrica s'enfonsi gairebé fins al terra. Els ocells són més petits, llisquen cap avall i s'aixequen junts contra els costats de l'ocell gran. Comencen a piular indignats per l'espai reduït, però el gran ocell no entén que estan enfadats i s'hi uneix amb més crits.

Al cap d'uns segons, un ocellet picoteja enfadat el costat de l'ocell gran, fent-lo aixecar alarmat i caure cap enrere, penjat cap per avall pels seus peus. Estimulats pels altres, els dos ocells del mig comencen a picotejar els dits dels peus de l'ocell gros, que s'alliberen un a un de la línia, tot i que a l'ocell gros no sembla que li molesti. Un ocellet finalment s'adona de com de prop del terra està i avisa els altres. S'aturen massa tard, i l'últim dit del peu de l'ocell gros s'allibera, trencant accidentalment la línia com un fona i llançant els ocells en un núvol de plomes.

L'ocell més gran aterra il·lès a terra i juga amb les plomes flotants fins que un dels ocells més petits, ara nus, s'estavellen al seu costat. Veu l'ocellet nu i es riu d'ell, oferint una fulla per a la cobertura. Segons després, els altres 14 ocellets aterren a prop, també nus. El gran ocell riu encara més fort dels ocells, que ràpidament s'amaguen darrere seu avergonyits.

Reconeixements[modifica]

For the Birds va guanyar el següents premis:

Ous de Pasqua[modifica]

Es va posar una referència a For the Birds a la pel·lícula de Disney-Pixar del 2006 Cars. Quan Llamp McQueen es troba a la part posterior de Mack, condueixen per l'autopista i passen per un tram de línia elèctrica amb els ocells descansant a la part superior, que s'acompanya dels grinyols que feien els ocells per comunicar-se entre ells.[7] Una aparició similar es va produir a Del revés' ', mentre la Riley i la seva família condueixen a San Francisco al començament de la pel·lícula.[8]

Els ocells es poden trobar al món central principal del joc Kinect Rush: A Disney-Pixar Adventure.

Alliberaments[modifica]

For the Birds és un dels dos curtmetratges del llançament en DVD i VHS de Monsters, Inc. (Títol 3/29: Capítol 1/2). ) Idiomes en Dolby Digital 5.1: Anglès, Alemany Idioma en Dolby Surround 2.0: Àudio descriptiu anglès Idioma a DTS 5.1: Anglès Subtítols: Anglès, Alemany, Francès, Italià, Castellà, Anglès per deficients auditius La pel·lícula també es va estrenar com a part de Pixar Short Films Collection, Volume 1 l'any 2007. For the Birds s'aparellarà als cinemes davant Luca el 22 de març de 2024.[9]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 «The 74th Academy Awards (2002) Nominees and Winners». The Academy of Motion Picture Arts and Sciences, 22-03-2002 [Consulta: 15 març 2012].
  2. 2,0 2,1 Linder, Brian «Oscar Spotlight: Animated Short Film». IGN, 13-02-2002 [Consulta: 23 novembre 2012].
  3. Tipton, Janelle «Behind the Scenes of 'Monsters, Inc. 3D', 'Oz' Trailer Debut in Theaters». The Walt Disney Company, 19-12-2012 [Consulta: 7 gener 2013]. «With this release, audiences also get to see “For the Birds” the original short that ran with Monsters, Inc., take off in 3D, as well as a brand-new trailer for Disney’s March release Oz The Great and Powerful!»
  4. «Monsters, Inc. 3D Blu-ray Detailed». Blu-ray.com, 04-01-2013 [Consulta: 7 gener 2013].
  5. For The Birds Wins Animated Short Film: 2002 Oscars
  6. 'Ed Gein', triunfadora en un palmarés con pocos desaciertos, El País, 15 d'octubre de 2000
  7. Hill, Jim «A special "Where's WALL-E" edition of Why For?». Jim Hill Media, 08-12-2007 [Consulta: 16 març 2012].
  8. «'Inside Out' Easter Eggs, Trivia & Pixar References». Screen Rant, 20-06-2015. Arxivat de l'original el 30 juny 2015. [Consulta: 29 juny 2015].
  9. Moreau, Jordan. «Pixar’s ‘Soul,’ ‘Turning Red’ and ‘Luca’ Coming to Theaters After Disney+ Debuts During Pandemic» (en anglès americà), 05-12-2023. [Consulta: 5 desembre 2023].

Enllaços externs[modifica]