Fortnight

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de cançóFortnight
Tipuspista musical amb veu Modifica el valor a Wikidata
ArtistaTaylor Swift amb Post Malone
ObraThe Tortured Poets Department
Publicat19 d'Abril 2024
Gèneresynth-pop · Electropop
Durada3:48
Llenguaanglès Modifica el valor a Wikidata
DiscogràficaRepublic Records
MúsicaTaylor Swift · Jack Antonoff · Post Malone
ProduccióTaylor Swift · Jack Antonoff
Anomenat en referència aquinzena Modifica el valor a Wikidata
Formatdisc compacte, descàrrega digital, estríming de música, distribució digital, flux de dades multimèdia, senzill en CD i radiofórmula Modifica el valor a Wikidata
The Tortured Poets Department
2 «The Tortured Poets Department» →
Spotify: 2OzhQlSqBEmt7hmkYxfT6m Last fm: Taylor+Swift/_/Fortnight+(feat.+Post+Malone) Modifica el valor a Wikidata

"Fortnight" és una cançó de la cantant i compositora nord-americana Taylor Swift amb el raper i cantant nord-americà Post Malone, extreta de l'onzè àlbum d'estudi de Taylor Swift, The Tortured Poets Department. Els dos artistes van escriure el tema amb Jack Antonoff, que el va produir amb Taylor Swift. Republic Records va llançar la cançó com a single principal simultàniament amb el seu àlbum principal el 19 d'abril de 2024. Una balada d'electropop i synth-pop inspirada en els anys 80, "Fortnight" està instrumentada per una línia de baix de sintetitzador pulsant. La seva lletra veu el personatge de Swift en un matrimoni infeliç i convertint-se en veïns del costat d'un ex-amant que també està casat.

Els crítics musicals es van dividir sobre la cançó; alguns crítics van lloar la química vocal de Swift i Malone, però altres van considerar la producció insubstancial o feble. "Fortnight" va batre el rècord de reproduccions d'un sol dia per a una cançó a la plataforma d'estríming Spotify . Als Estats Units, la cançó va debutar al top del Billboard Hot 100, empatant a Swift com la músic femenina amb més debuts al top 1.

El mateix dia del llançament del senzill, es va publicar un vídeo musical d'acompanyament de "Fortnight", dirigit per Taylor Swift. És protagonitzat per Taylor Swift, Post Malone i els actors Ethan Hawke i Josh Charles . Amb una fotografia en blanc i negre, el vídeo inclou escenes entrellaçades de Taylor Swift en un hospital psiquiàtric i Taylor Swift i Post Malone com a amants.

Fons i llançament[modifica]

Després de l'anunci de The Tortured Poets Department durant el discurs dels Grammy de Taylor Swift el 5 de febrer de 2024, va revelar "Fortnight" com a pista d'obertura de la llista de cançons poc després. El raper i cantant Post Malone va ser anunciat com a artista convidat de la cançó.[1] L'endemà, va utilitzar el seu Instagram per compartir la seva il·lusió pel llançament i la col·laboració.[2] Durant una entrevista amb Zane Lowe per a Apple Music 1, la cantant va felicitar Taylor Swift i la va descriure com "increïble" i "talentosa". En el moment de l'entrevista, Post Malone va revelar que encara no havia escoltat la cançó sencera.[3] La cançó va ser llançada com a senzill principal de l'àlbum el 19 d'abril de 2024.[4]

Música i lletres[modifica]

"Fortnight" és una balada[5] electropop [6] i synth-pop [7][8] amb influència dels anys 80. La seva producció electrònica subtil està instrumentada per una línia de baix de sintetitzador pulsant generada per punxells de sintetitzador de 8 bits.[9][10] Alguns crítics van opinar que "Fortnight" era estilísticament similar a la música de l'àlbum Midnights (2022) de Taylor Swift.[11][12][13] Lauren Webb de Clash va escriure que el tema té un estil que recorda a artistes com Roxette, Cutting Crew i Phil Collins.[7]

El títol és un nom de l'anglès britànic que significa "dues setmanes".[14][15] La lletra parla del relat d'una dona sobre com es converteix en veïna d'un ex-amant, que ara està casat amb una altra dona, mentre que ella mateixa està infeliçment casada.[6][16] Diu que viure al costat del seu ex-amant la fa fantasejar amb matar la dona ("Your wife waters the flowers/ I want to kill her" - "La teva dona rega les flors/ Vull matar-la").[14] Després de la segona estrofa, durant el doble cor, el personatge de la Taylor Swift s'assabenta de la infidelitat del seu marit ("My husband is cheating/ I wanna kill him" - "El meu marit m'està enganyant/ Vull matar-lo").[14] Al final, el personatge de Post Malone, que representa l'ex-amant del personatge de Taylor Swift, canta sobre mudar-se a Florida ("Thought of callin' ya, but you won't pick up/ 'Nother fortnight lost in America/ Move to Florida, buy the car you want/ But it won't start up till you touch, touch, touch me" - "He pensat en trucar-te, però no l'agafaràs/ "Una altra quinzena perduda a Amèrica/ Mou-te to Florida, compra el cotxe que vulguis/ Però no s'engegarà fins que no em toquis, toquis, toquis").[14]

En la premiere de l'àlbum amb iHeartRadio, Taylor Swift va compartir que el senzill "exhibeix realment molts dels temes comuns que recorren l'àlbum", inclosos "el fatalisme, l'enyorança, la pena i els somnis perduts".[17] Va afegir, en un comentari per a Amazon Music, que "Fortnight" mostrava temes "fatalistes" amb lletres hiperbòliques i dramàtiques ("T'estimo, m'està arruïnant la vida"), que representaven l'àlbum.[18] Lindsay Zoladz de The New York Times va pensar que la cançó és "fresca i controlada" fins que "es descongela i brilla" després de la lletra "T'estimo, m'està arruïnant la vida" ("I love you, it's ruining my life").[19]

A American Songwriter, Thom Donovan va resumir la història com "una antiga història d'amor que es va convertir en un malson suburbà".[14] Helen Brown de The Independent va suggerir que la lletra era autobiogràfica.[20] Mary Siroky de Consequence va opinar que la lletra tenia un "aire de mort" pesat,[21] mentre que Melissa Ruggeri de USA Today pensava que eren "foscament gracioses" ("I was a functioning alcoholic 'til nobody noticed my new aesthetic" - "Jo era una alcohòlica funcional fins que ningú no es va adonar de la meva nova estètica").[22] Shaad D'Souza de Pitchfork va suggerir que les lletres eren en part autobiogràfiques, però també de ficció, evocant la composició de cançons de l'àlbum Folklore(2020).[23]

Sinopsi[modifica]

El vídeo musical es va publicar el 19 d'abril de 2024. Inclou Taylor Swift, Post Malone, i els actors del Club dels Poetes Morts Ethan Hawke i Josh Charles.[24] El vídeo és en blanc i negre i treu influències de pel·lícules mudes de principis del segle XX.

El vídeo comença en un manicomi. La Taylor Swift, amb un vestit de núvia blanc trencat, està encadenada al seu llit col·locat al sostre, aparentment desafiant la gravetat. Se li dóna un medicament amb l'etiqueta "Forget Him" ("Obida'l") i, en conseqüència, se li permet caminar lliurement per la seva habitació; mentre mira el seu reflex en un mirall unidireccional, s'eixuga la cara, revelant tatuatges. Travessa una porta i entra en els seus records; ara amb un vestit de dol negre de l'època victoriana, recorda treballar en un entorn d'oficina estèril ple de treballadors vestits de negre de cap a peus, escrivint perpètuament la lletra "T'estimo, m'està arruïnant la vida". En una màquina d'escriure davant d'ella trobem el seu company de feina, interpretat per Post Malone. Més tard es revela que els dos són amants. De tornada al manicomi, psicòlegs i professionals mèdics, interpretats per Ethan Hawke, Josh Charles i Post Malone realitzen experiments amb Taylor Swift, que està lligada a una camilla. L'Ethan Hawke tira d'una palanca, electrocutant a Taylor Swift, provocant que les màquines espurin i funcionin malament. Un dels metges, Post Malone, que s'adona de qui és realment, desconnecta i allibera la Taylor Swift del seu dolor. Les escenes finals representen a Malone, mullat per la pluja, en una cabina telefònica situada en un penya-segat solitari; Taylor Swift, mirant des de dalt de l'estructura, agafa la mà estesa de Malone, simbolitzant per fi la seva reunificació.

Referències[modifica]

  1. Corcoran, Nina. «Taylor Swift Unveils Tracklist for The Tortured Poets Department». Pitchfork, February 5, 2024. Arxivat de l'original el February 29, 2024. [Consulta: April 17, 2024].
  2. Hudgins, Ryan. «Revisiting Taylor Swift and Post Malone's History Before Tortured Poets Department». Us Weekly, April 12, 2024. Arxivat de l'original el April 17, 2024. [Consulta: April 17, 2024].
  3. Mazzeo, Esme. «Post Malone Can't Wait to Hear His Tortured Poets Collab with Taylor Swift: 'Pretty Fort Knox About That'». People, February 9, 2024. Arxivat de l'original el April 17, 2024. [Consulta: April 17, 2024].
  4. Denis, Kyle (18 April 2024). «Taylor Swift Reveals 'The Tortured Poets Department's First Single & Drops Fan Challenge». Billboard. Arxivat de l'original el April 18, 2024. 
  5. Richardson, Mark «The Tortured Poets Department Review: Taylor Swift's Songs of the Self». , April 23, 2024.
  6. 6,0 6,1 Hodgkinson, Will «Love, Men and the Story Behind Each Song on Taylor Swift's New Album». , April 19, 2024.
  7. 7,0 7,1 Webb, Lauren (April 19, 2024). «Taylor Swift – The Tortured Poets Department». Clash. 
  8. Camp, Alexa (2024-04-20). «Taylor Swift and Post Malone Enter Love Rehab in 'Fortnight' Video». Slant Magazine. 
  9. Bannikov, Igor. «Taylor Swift Overcomes Breakup on The Tortured Poets Department». PopMatters, April 23, 2024. [Consulta: April 24, 2024].
  10. «Taylor Swift: The Tortured Poets Department review – fame, fans and former flames in the line of fire» (en anglès). The Guardian, 19-04-2024. [Consulta: 19 abril 2024].
  11. Willman, Chris. «Taylor Swift Renews Her Vows With Heartbreak in Audacious, Transfixing Tortured Poets Department: Album Review», April 19, 2024. Arxivat de l'original el April 19, 2024. [Consulta: April 19, 2024].
  12. Ahlgrim, Callie. «Taylor Swift's The Tortured Poets Department Is the Messiest, Horniest, and Funniest Album She's Ever Made». Business Insider, April 19, 2024. Arxivat de l'original el April 20, 2024. [Consulta: April 19, 2024].
  13. Fekadu, Mesfin (April 19, 2024). «Review: On Tortured Poets, Taylor Swift Continues to Spill Her Own Tea (and the Flavor Is Mostly English Breakfast)». The Hollywood Reporter. 
  14. 14,0 14,1 14,2 14,3 14,4 Donovan, Thom. «When Your Ex Moves in Next Door: The Meaning Behind 'Fortnight' by Taylor Swift and Post Malone from The Tortured Poets Department», 19-04-2024. [Consulta: April 21, 2024].
  15. Fu, Eddie. «Taylor Swift Reveals Video for Post Malone Collab 'Fortnight'». Consequence, April 19, 2024. [Consulta: April 29, 2024].
  16. Breihan, Tom. «Premature Evaluation: Taylor Swift The Tortured Poets Department». Stereogum, April 19, 2024. Arxivat de l'original el April 19, 2024. [Consulta: April 20, 2024].
  17. Rosenbloom, Alli. «The Tortured Poets Department: A track-by-track listener's guide to Taylor Swift's 31-song double album». CNN, April 20, 2024. [Consulta: April 21, 2024].
  18. Shafer, Ellise. «Taylor Swift Reveals Meaning of 'Fortnight', 'Clara Bow', 'Florida!!!' and More Tortured Poets Department Tracks in Amazon Music Commentary», April 22, 2024. [Consulta: April 29, 2024].
  19. Zoladz, Lindsay. «On ‘The Tortured Poets Department,’ Taylor Swift Could Use an Editor» (en anglès). The New York Times, 19-04-2024. [Consulta: 19 abril 2024].
  20. «Taylor Swift, The Tortured Poets Department review: Irresistible, country-hued tales of relationships past and present» (en anglès). The Independent, 19-04-2024. [Consulta: 19 abril 2024].
  21. Siroky, Mary. «Taylor Swift Gets Lost in Her Own Shadow on The Tortured Poets Department». Consequence, April 19, 2024. [Consulta: April 21, 2024].
  22. «Taylor Swift's 'Tortured Poets' is hauntingly brilliant, even the 15 surprise songs» (en anglès). USA Today, 19-04-2024. [Consulta: 19 abril 2024].
  23. D'Souza, Shaad. «8 Takeaways From Taylor Swift's New Album The Tortured Poets Department». Pitchfork, 19-04-2024. [Consulta: 19 abril 2024].
  24. Phillips, Zoe G.; Thomas, Carly (April 20, 2024). «Taylor Swift Unveils Music Video for 'Fortnight' With Post Malone From The Tortured Poets Department». The Hollywood Reporter.