Francesc Ripoll i Fortuño

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaFrancesc Ripoll i Fortuño
Biografia
Naixement1873 Modifica el valor a Wikidata
Barcelona Modifica el valor a Wikidata
Mort1963 Modifica el valor a Wikidata (89/90 anys)
Barcelona Modifica el valor a Wikidata
Regidor de l'Ajuntament de Barcelona
Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciópolític, advocat Modifica el valor a Wikidata

Francesc Ripoll i Fortuño (Barcelona, 1873 - Barcelona, 1963) fou un advocat i polític català.[1]

Biografia[modifica]

Llicenciat en dret, s'inicia com a advocat de cooperatives, impulsà el moviment cooperativista i presidí el 1911 la Cambra Regional de Cooperatives de Catalunya i Balears. El mateix any fou elegit regidor de l'Ajuntament de Barcelona per la Lliga Regionalista. Fou soci de Foment del Treball Nacional, de l'Ateneu Barcelonès de la Societat Econòmica Barcelonesa d'Amics del País i del Centre Excursionista de Catalunya.

Durant la dictadura de Primo de Rivera fou membre de la Junta del Col·legi d'Advocats de Barcelona i fou multat i desterrat a Montsó. El 1936 era membre de l'Acadèmia de Jurisprudència i Legislació de Catalunya i com a tal presidí el Congrés Jurídic Català.

Després de la Guerra Civil Espanyola fou president del consell d'administració de Cros SA [1] i de la Sociedad Electroquímica de Flix. Formà part de la comissió per a celebrar el 75è aniversari de la Coronació de la Mare de Déu de la Mercè. El 1956 va instituir el premi Josep Yxart de l'Editorial Selecta per a assaigs escrits en català.[2]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 «Francesc Ripoll i Fortuño». Gran Enciclopèdia Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  2. Julià Cèlia Canyelles. Els governs de la ciutat de Barcelona (1875-1930). Ajuntament de Barcelona, 2013, p.245. ISBN 978-84-9850-461-3.