Francesc Vinyals i Ribas

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaFrancesc Vinyals i Ribas
Biografia
Naixement5 novembre 1790 Modifica el valor a Wikidata
Terrassa (Vallès Occidental) Modifica el valor a Wikidata
Mort11 gener 1838 Modifica el valor a Wikidata (47 anys)
Activitat
Ocupaciócompositor, organista Modifica el valor a Wikidata

Francesc Vinyals i Ribas (Terrassa, 5 de novembre del 1790 - Madrid, 11 de gener del 1838) va ser un compositor, mestre de capella i organista català.

Biografia[modifica]

Rebé la seva primera formació musical a la Basílica del Sant Esperit Terrassa, i als set anys obtingué la plaça de violinista a Santa Maria del Pi de Barcelona. Entrà a l'Escolania de Montserrat, on rebé el magisteri d'Anselm Viola i Jacint Boada. El seu nom és esmentat per Baltasar Saldoni en el seu Diccionario biográfico-bibliográfico de efemérides de músicos españoles (1860-1881), en què apareix al costat d'altres 25 músics egarencs formats a Montserrat.[1] Es presentà a les oposicions per a mestre de capella de l'església de Martorell i les guanyà el 1806; hi assajà un nou mètode formació que en menys d'un any li permeté preparar nous cantaires per la capella. Posteriorment fou cantor a les catedrals de Santiago de Compostel·la, Segòvia, Burgos i Palència i mestre de capella a Lerma i Lleó. Va ser organista a Àvila i Sevilla i guanyà la plaça d'organista de l'església de San Isidro de Madrid. També tocà el violí i la viola.

Com a compositor fou autor d'obres de tècnica avançada.

Referències[modifica]

  1. Gregori i Cifré, Josep M. «El fons musical de la Catedral-Basílica del Sant Esperit i el seu repertori». Barcelona : Generalitat de Catalunya, Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació, 2007, pàg. 36.

Bibliografia[modifica]

  • Saldoni, Baltasar. Reseña histórica de la escolanía ó colegio de música de la Virgen de Montserrat en Cataluña, desde 1456 hasta hoy dia Madrid: Imp. de Repullés, 1856
  • Ragon, Baltasar. (R. de la Galera) Una cosa cada dia (efemèrides terrassenques) Terrassa: Imp. Joan Morral, s.a.