Vés al contingut

Frontal d'altar de Baltarga

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Aquesta és una versió anterior d'aquesta pàgina, de data 00:03, 16 maig 2013 amb l'última edició de Arnaugir (discussió | contribucions). Pot tenir inexactituds o contingut no apropiat no present en la versió actual.
Infotaula d'obra artísticaFrontal d'altar de Baltarga

Modifica el valor a Wikidata
Tipuspintura Modifica el valor a Wikidata
CreadorTaller del mestre Alexander
Creacióc. 1200
Mètode de fabricacióPintura al tremp sobre fusta
Gènereart sacre Modifica el valor a Wikidata
Movimentart romànic Modifica el valor a Wikidata
Mida96 (Alçada) × 159,7 (Amplada) cm
Col·leccióMuseu Nacional d'Art de Catalunya, Barcelona
Catalogació
Número d'inventari015804-000 Modifica el valor a Wikidata

El frontal d'altar de Baltarga és una pintura sobre taula que adornava l'església de Sant Andreu de Baltarga i que actualment es troba dipositat al MNAC. L'obra va ser adquirida per la Junta de Museus el 1911.[1]

Descripció

Al centre apareix una figura de Maiestas Domini on Crist beneix amb la mà dreta i sosté un llibre a l'esquerra, amb la terra com a escambell als seus peus. Està envoltada pel tetramorf. Als laterals apareixen Maria, mare de Jesús i alguns apòstols (Joan, Andreu, Jaume, Felip i Tomàs, degudament identificats pels noms inscrits en vertical) i al darrer quadrant una crucifixió.

Anàlisi

Aquesta pintura presenta trets bizantins[2], sobretot en el tractament dels rostres, fet que la relacionat amb l'altar de Sant Genís les Fonts (desaparegut), signat per Magister Alexander (per aquest motiu se suposa que és l'autor d'aquesta obra no signada). Destaca també la seva policromia, basada en el contrast de colors vius.

La simbologia és l'habitual d'aquestes pintures del romànic. Crist porta una capa vermella, color del poder, de la reialesa, ja que se'l representa en tota la seva esplendor, sobre un tron que domina el món. Els apòstols porten a la mà llibres, probablement les Escriptures, i els rostres es presenten de front o ladejats. Al quadrant inferior apareix el martiri d'Andreu apòstol, a qui està consagrada l'església de la qual prové la pintura, tot i que la creu és ordinària i no en forma d'aspa com serà usual en la iconografia posterior.

Referències

  1. Obra al web del museu
  2. Guia del Museu Nacional d'Art de Catalunya. 2012 (en català). Barcelona: MNAC,

Enllaços externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Frontal d'altar de Baltarga