Fuerteventura

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula geografia políticaFuerteventura
Imatge

Localització
Map
 28° 24′ N, 14° 00′ O / 28.4°N,14°O / 28.4; -14
EstatEspanya
Comunitat autònomailles Canàries
ProvínciaLas Palmas Modifica el valor a Wikidata
CapitalPuerto del Rosario Modifica el valor a Wikidata
Població humana
Població120.021 (2021) Modifica el valor a Wikidata (73,5 hab./km²)
Geografia
Part de
Superfície1.633 km² Modifica el valor a Wikidata
Mesura28 (amplada) × 98 (longitud) km
Banyat peroceà Atlàntic Modifica el valor a Wikidata
Punt més altPico de la Zarza (813 m) Modifica el valor a Wikidata
Organització política
• Presidente (es) Tradueix Modifica el valor a WikidataMarcial Morales Martín (2015–) Modifica el valor a Wikidata
Identificador descriptiu
Fus horari
Codi NUTSES704 Modifica el valor a Wikidata

Fuerteventura és una illa de l'arxipèlag de Canàries (Comunitat Autònoma de Canàries, al sud-oest de Lanzarote, de la qual és separada per l'estret de La Bocayna. Al sud, l'antiga illa de Jandía, avui unida per l'istme de la Pared i que forma la península de Jandía, li dona l'aspecte allargat que presenta Fuerteventura. Ha estat declarada reserva de la biosfera per la UNESCO. Té una extensió de 1.659 quilòmetres quadrats.[1] La capital és Puerto del Rosario, centre d'enllaç amb les altres illes, i també nucli principal (24.000 habitants 2005). Es divideix en sis municipis:

Relleu[modifica]

L'illa és d'origen volcànic, i ofereix un relleu muntanyós, encara que sigui d'escassa altitud (Jandía, 802 m). Les roques volcàniques i les cendres ocupen la major part de l'illa, per la qual cosa, a part el clima, extremament àrid, és molt pobra i improductiva.

El nom indígena de l'illa, abans de la seva conquesta al segle xv, era Erbania, dividida en dues comarques (Jandía i Maxorata), d'on deriva el gentilici majorer. Encara que hi ha autors que esmenten també el nom Maxorata com a topònim aborigen de tota l'illa i que significa «els fills del país».[cal citació]

Economia[modifica]

Tant Fuerteventura com Lanzarote serien durant els segles XVI, XVII i XVIII les principals exportadores de blat i cereals a les illes centrals de l'arxipèlag; Tenerife i Gran Canaria.[2] Si bé, aquest comerç gairebé mai va revertir en els habitants de Fuerteventura i Lanzarote (a causa que els terratinents d'aquestes illes es lucraven de l'activitat), produint-se períodes de fam, de manera que la població d'aquestes illes haver de desplaçar-se a Tenerife i Gran Canària per intentar millorar la seva sort. Constituint-se l'illa de Tenerife com el principal focus d'atracció per als habitants de Fuerteventura i Lanzarote, d'aquí el sentiment d'unió que sempre ha existit en l'àmbit popular amb Tenerife.[3]

Una agricultura molt pobra és la principal base de la seva riquesa (conreus de tomàquets, patates i algun cereal). La ramaderia hi és representada per cabres i camells. El turisme, com més va més important, és l'altra font de riquesa.

Símbols[modifica]

La bandera de Fuerteventura està formada per dues franges verticals d'igual amplada, de colors verd al costat del pal i blanc al vol. Al centre ostenta l'escut del Cabildo insular de Fuerteventura.[4] La bandera no és oficial, a diferència de l'escut heràldic.[5]

Imatges[modifica]

Referències[modifica]

  1. «Fuerteventura». Gran Enciclopèdia Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  2. «Jornadas de Estudios sobre Lanzarote y Fuerteventura». Arxivat de l'original el 2020-08-03. [Consulta: 3 agost 2019].
  3. «Jornadas de Estudios sobre Lanzarote y Fuerteventura». Arxivat de l'original el 2020-08-03. [Consulta: 3 agost 2019].
  4. «Fuerteventura». Símbolos de Canarias. [Consulta: 14 novembre 2019].
  5. «1635 - ORDEN de15 de octubre de 1998, por la que se aprueba el escudo heráldico de la isla de Fuerteventura.». Boletín Oficial de Canarias, 11-11-1998 [Consulta: 14 novembre 2019].

Enllaços externs[modifica]