Fumagina

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Fulla d'eucaliptus amb fumagina.

La fumagina negre o fumat és una patologia de les plantes causada pel desenvolupament d'un fong sapròfit sobre el substrat glucídic present sobre la superfície dels vegetals.

És molt corrent la fumagina en l'olivera on rep els noms de negreta o socarrell entre d'altres, quan és atacada per l'insecte Saissetia oleae

Símptomes[modifica]

Els agents de la fumagina són diverses espècies de fongs pertanyents al gèneres: Capnodium, Cladosporium, Antennariella, Alternaria, Torula, Aureobasidium, etc. Com que aquests fongs són sapròfits no s'alimenten de la planta viva sinó que l'utilitzen només com a suport. En realitat s'alimenten de les secrecions ensucrades que produeixen diversos insectes com els dels grups Homoptera, àfids, Aleyrodidae, Coccoidea, Fulgoroidea, etc.

La fumagina es presenta inicialment com una capa fina de color negrós que és el miceli del fong que es desenvolupa sobre els òrgans del vegetal (fulles, borrons, fruits). Més tard aquesta capa s'espessa i es fa una crostra. Aquestes dues capes són resistents i no se'n van només amb aigua i desapareix amb dificultat si es grata o renta amb detergent.

Danys[modifica]

La fumagina no provova danys directes a la planta però repercuteix en la quantitat i qualitat del producte vegetal. Els compradors rebutgen els productes coberts de fumagina.

La cobertura que fa la fumagina impedeix la fotosíntesi l'acció dels estomes, també facilita la transmissióo dels virus de les plantes i altres patògens.

Factors afavoridors[modifica]

La condició necessària és la presència d'abundant secreció melada produïda per certs insectes. Les condicions ambientals afavoridores són l'alta humitat relativa i la poca il·luminació de les plantes.

Lluita[modifica]

El desenvolupament de la fumagina es pot aturar fàcilment amb un tractament anticriptogàmic a base de coure, oxiclorur de coure i brou bordelès. També és eficaç rentar les fulles amb productes detergents però aquest tractaments resulten ineficaços sinó es treu la causa que afavoreix la fumagina que són les insectes i la ventilació deficient.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Fumagina Modifica l'enllaç a Wikidata