Gainsborough Pictures

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióGainsborough Pictures
lang=ca
Modifica el valor a Wikidata
Dades
Tipusestudi de cinema
productora de cinema Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació1924
FundadorMichael Balcon Modifica el valor a Wikidata

IMDB: co0103051 TMDB.org: 1221 Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Map

Gainsborough Pictures és una societat de producció cinematogràfica britànica.

Els estudis, amb la seu a Poole Street, Hoxton (Londres), estaven instal·lats en una antiga central elèctrica que alimentava el metro londinenc, i van estar actius de 1924 a 1951. De manera bastant curiosa, els estudis van ser anomenats "Islington Studios" i no "Hackney" que és el nom de la circumscripció en la qual es trobaven en realitat. El 2002, els estudis originals van ser enderrocats per construir pisos. Les autoritats van posar una placa commemorativa sobre l'edifici.[1]

Història[modifica]

Gainsborough va ser fundada el 1924 per Michael Balcon i esdevé una societat germana de la Gaumont British Picture Corporation a partir de 1927, ocupant Balcon la funció de director de producció als dos estudis. Mentre que Gaumont British, situada als estudis de Lime Grove, produïa les pel·lícules anomenades «de qualitat», Gainsborough, als estudis d'Islington, fabricava sobretot pel·lícules de sèrie B i melodrames. Els dos estudis es van servir de l'experiència cinematogràfica continental, en particular l'alemanya. Així, per exemple, abans de la Segona Guerra Mundial, Alfred Hitchcock va ser animat per Balcon, que tenia vincles amb l'Ufa, d'anar a estudiar-hi i de rodar coproduccions multilingües amb la societat alemanya.En sentit invers, en els anys 1930, Conrad Veidt, Mutz Greenbaum, Alfred Junge, Elisabeth Bergner i Berthold Viertel, entre altres, van participar en pel·lícules produïdes pels dos estudis britànics.[2]

Després de la sortida de Balcon a la filial britànica de la MGM, la Rank Organisation es va interessar per Gainsborough i van ser rodades pel·lícules populars com Oh, Mr Porter! (1937). El 1937, Gaumont-British, afectada per una crisi financera, va ser obligada a tancar els estudis de Lime Grove. Tota la producció, llavors, es va traslladar cap als estudis de Poole Street. Durant la Segona Guerra Mundial, es va jutjar que la imponent xemeneia que es trobava a l'indret constituïa un perill suplementari en cas de bombardejos i els estudis Gainsborough van tornar a instal·lar-se a Lime Grove fins al final del conflicte.

De 1942 a 1946, van ser produïts per la Gainsborough una sèrie de melodrames costumistes amb destinació al mercat anglès, la majoria dels quals eren adaptacions de novel·les recents escrites per autors femenins. Entre aquestes, The Man in Grey (1943), Fanny by Gaslight (1944), Madonna of the Seven Moons, (1945), The Wicked Lady (1945) i Caravan (1946). Sovint, es trobava als crèdits d'aquestes pel·lícules els mateixos actors britànics: Margaret Lockwood, James Mason, Stewart Granger i Patricia Roc. Els estudis van produir igualment comèdies i melodrames situats en aquesta època com Love Story, Time Flies (1944), amb Tommy Handley, Bees in Paradise (1944), de Val Guest i amb Arthur Askey, They Were Sisters (1945), o Easy Money (1948).

Entre les produccions que van seguir, supervisades per Betty Box, que era en aquell temps l'única productora important del cinema britànic, es pot citar Miranda (1948) i una sèrie que posava en escena la família Huggett amb Jack Warner, Kathleen Harrison i Petula Clark com a estrelles. Descontent amb les actuacions dels estudis, Rank va fer tancar les seves portes al començament de 1951.

Demolició[modifica]

L'indret de Lime Grove va ser utilitzat per la BBC el 1949 i utilitzat pel rodatge de programes televisats fins al seu tancament el 1991. Les instal·lacions van ser enderrocades al començament dels anys 1990 i reemplaçades per un immoble anomenat «Gaumont Terrace» i «Gainsborough Court».

Els antics estudis d'Islington, situats a Poole Street, van ser abandonats després del seu tancament el 1951 i no van ser utilitzats més que de manera esporàdica per servir de marc per a una o l'altra manifestació cultural, com dues produccions d'obres de Shakespeare per la companyia Almeida Theatre, l'abril i juliol de 2000, sota la direcció de Jonathan Kent i amb Ralph Fiennes en el paper principal, així com en ocasió d'una «temporada Hitchcock» l'octubre de 2003.

Els edificis van ser aplanats el 2002 i es van construir apartaments, dissenyats pels arquitectes Munkenbeck i Marshall, el 2004. Porten avui el nom dels antics estudis.

Filmografia[modifica]

Referències[modifica]

  1. El text original: London Borough of Hackney. The Gainsborough Film Studios 1924-1949. Alfred Hitchcock, Michael Balcon, Ivor Novello, Gracia Fields, "The Lady Vanishes", "The Wicked Lady" worked and were filmed here
  2. «BritMovie bigraphy of the studio». Arxivat de l'original el 2008-10-15. [Consulta: 29 setembre 2011].

Bibliografia[modifica]

  • (anglès) Pam Cook (dir.), Gainsborough Pictures, 1997 ;
  • (anglès) Sue Harper, Picturing the Past: the Rise and Fall of the British Costume Film, 1994
  • (anglès) Sue Harper, Women in British Cinema, 2000.