Vés al contingut

Gambusia affinis

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Per a altres significats, vegeu «Gambusia holbrooki».
Infotaula d'ésser viuGambusia affinis Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Estat de conservació
Risc mínim
UICN166562 Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneHolozoa
RegneAnimalia
FílumChordata
OrdreCyprinodontiformes
FamíliaPoeciliidae
GènereGambusia
EspècieGambusia affinis Modifica el valor a Wikidata
Baird i Girard, 1854
Nomenclatura
Sinònims
Heterandria affinis
Heterandria patruelis
Gambusia patruelis
Zygonectes patruelis
Gambusia gracilis
Zygonectes gracilis
Gambusia humilis
Haplochilus melanops
Zygonectes brachypterus
Zygonectes inurus
Fundulus inurus Modifica el valor a Wikidata

La gambúsia o moixó de moscard (Gambusia affinis) és una espècie de peix d'aigua dolça de la família dels pecílids. S'assembla a espècies populars en l'aquariofília com els guppys, ja que és de la mateixa família taxonòmica. Es tracta d'un peix natiu de les maresmes de la Costa Est dels Estats Units i el Golf de Mèxic, on s'alimenta de crustacis i larves i pupes d'insectes. És molt resistent i pot sobreviure en aigües amb baixa saturació d'oxigen, altes salinitats (fins al doble que l'aigua marina) i altes temperatures, amb casos descrits de fins a 42 °C per curts períodes. Per aquest motiu, juntament amb l'espècie germana Gambusia holbrooki amb la que sovint s'ha confós, és un dels peixos més escampats arreu del món, atès que s'ha mirat d'utilitzar per a control de plagues de malalties associades amb els mosquits (com ara el paludisme).[1][2] L'espècie més introduïda a Europa, Austràlia i Àfrica és Gambusia holbrooki, que abans es considerava una subespècie de G. affinis.

Referències

[modifica]
  1. Borràs, Antoni i Junyent, Francesc: Vertebrats de la Catalunya central. Plana 27. Edicions Intercomarcals, S.A. Manresa, 1993, ISBN 84-88545-01-0
  2. Pyke, Graham H. «Plague Minnow or Mosquito Fish? A Review of the Biology and Impacts of Introduced Gambusia Species». Annual Review of Ecology, Evolution, and Systematics, 39, 1, 31-10-2008, pàg. 171–191. Arxivat de l'original el 2021-06-02. DOI: 10.1146/annurev.ecolsys.39.110707.173451. ISSN: 1543-592X [Consulta: 31 maig 2021].

Enllaços externs

[modifica]
  • Espècies exòtiques invasores de la península Ibèrica (castellà)