Larva

De Viquipèdia
(S'ha redirigit des de: Larves)
Salta a: navegació, cerca
Per a altres significats, vegeu «Larva (desambiguació)».
L'eruga de Proserpinus proserpina, larva d'una papallona de la família dels esfíngids.

Una larva és un estadi de desenvolupament embrionari d'un animal dins la metamorfosi. Molt sovint les larves són morfològicament diferents dels adults.[1]

La fase larval és temporal amb la missió de permetre la dispersió de l'espècie (esponges i altres animals adults immòbils) o bé permetre acumular matèria nutritiva en altres animals amb ous amb poques substàncies de reserva.

Al cas dels insectes les larves són les primeres fases del desenvolupament postembrionari. Per als animals amb desenvolupament indirecte (amb metamorfosi) es diu larves a les fases juvenils. L'adjectiu que es fa derivar de larva és larvari. En la llengua comuna les larves reben sovint noms distints dels adults; aquest és el lloc que ocupen paraules com eruga (papallones), cresa (mosques), o capgròs (granotes i gripaus). Les larves difereixen sempre molt significativament dels adults, en aspectes com grandària, forma externa, i fins i tot anatomia interna i fisiologia (desenvolupament de les seves funcions). Les diferències guarden relació amb les diferències ecològiques, tant quant a hàbitat com quant als recursos emprats.


Referències[modifica]

  1. «larva». L'Enciclopèdia.cat. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.