Game Maker

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Infotaula de programariGame Maker
Escrit en Object Pascal
Sistema operatiu Microsoft Windows
Tipus motor de videojoc i programari de propietat
Més informació
Lloc web Web oficial

Modifica dades a Wikidata

Game Maker és una eina Rapid Application Development, basada en un llenguatge de programació interpretat i un paquet de desenvolupament de programari (SDK) per a desenvolupar videojocs, creat pel professor Mark Overmars, i orientat a usuaris novells o amb poques nocions de programació. És un programa gratuït, encara que hi ha una versió comercial ampliada amb característiques addicionals.

Va tenir el seu origen en els anys 90, quan Mark Overmars va començar a crear una eina d'animació per a ajudar als seus estudiants. Amb el temps el seu projecte es va convertir en una eina de desenvolupament de videojocs. El 29 de maig del 2005 va sortir la versió 6.1.

Game Maker usa el seu propi llenguatge de programació, el GML (Game Maker Language), amb el qual es poden aconseguir impressionants jocs, car encara que el Game Maker està dissenyat per a la creació de jocs en 2 dimensions, usant el GML es poden aconseguir jocs 3D increïbles tals com un Videojoc d'acció en primera persona.

El desenvolupament d'un joc és realment simple, al basar-se en el maneig de:

  • Recursos (gràfics, sons, fons, etc.), que s'assignen a objectes.
  • Esdeveniments (pressionar una tecla, moure el ratolí, etc.), a través dels quals s'executen comandos.
  • Objectes, sobre els quals s'actua en el joc.

Les accions del joc es poden programar de dues formes diferents:

  • La interfície "Drag & Drop" ("arrossegar i deixar"): el programador arrossega unes espècies de caixes a una llista, aquestes "caixes" realitzen certa acció. Es guanya en facilitat de maneig, en canvi d'una menor flexibilitat.
  • El llenguatge GML (Game Maker Language): llenguatge de programació propi de Game Maker, més potent, amb el qual es pot accedir a totes les funcions i possibilitats de Game Maker.

L'estil de programació de GML és molt "relaxat", ja que barreja elements de Delphi, C++, i altres llenguatges. Així, el programa tracta indistintament:

  • Línies acabades amb punt i coma (";") o no.
  • Blocs de codi delimitats amb begin i end o amb claus ("{" i "}"). A més, s'inclouen instruccions de control de flux com switch, break, for, etc.

El compilador de Game Maker no compila realment els executables, sinó que uneix el codi a interpretar al seu propi intèrpret per a formar els executables dels jocs. Per això, no resulta molt eficient per a grans projectes. En versions recents es pot compilar el codi GML a codi màquina en carregar el joc (Just in Time) just abans d'executar. Overmars ha confirmat que no pensa compilar mai el GML.

En la versió 6.1 s'utilitza Direct3D per als gràfics, el que els fa més ràpids que en la versió 5.3a, que utilitzava DirectDraw. També hi ha suport per als DLL fets a C++, Delphi i Pascal, i es poden crear jocs 3D o online, entre altres funcionalitats.

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Game Maker Modifica l'enllaç a Wikidata