Gemini 8

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Tripulació oficial i de reserva del vol Gemini 8.

Gemini 8 (oficialment anomenat Gemini VIII) va ser un vol espacial que va tenir lloc el 1966 dins el programa Gemini de la NASA. Aquest era el sisè vol d'una missió Gemini, el 14è vol estatunidenc i el 22è vol espacial, inclosos els vols del X-15 per sobre dels 100 km.

Tripulació[modifica]

Tripulació de reserva[modifica]

Paràmetres de la missió[modifica]

Objectius[modifica]

El Gemini 8 tenia dos objectius principals: aconseguir una trobada en òrbita, un acoblament i aconseguir una EVA llarga. Ed White, durant el Gemini 4, havia passat uns escassos 20 minuts fora de la nau.

El primer objectiu principal va ser assolit pel comandant de la nau espacial, Neil Armstrong, que va pilotar el Gemini 8 a 9 dm del prellanzat Agena. Aquest era el primer acoblament orbital.[1] El segon objectiu havia de ser aconseguit pel Pilot David Scott, qui havia de passar fins a dues hores fora de la nau espacial, però esdeveniments subsegüents van fer cancel·lar el passeig espacial planificat.

El primer objetivo principal fue logrado por el comandante de nave espacial, Neil Armstrong, quien pilotó el Gemini VIII adentro de 9 dm del prelanzado Agena. Este era el primer acoplamiento orbital. El segundo objetivo debía haber sido logrado por el Piloto David Scott, quien debía pasar hasta dos horas fuera de la nave espacial, pero acontecimientos subsecuentes cancelaron el paseo espacial planificado.

El que va seguir a l'acoblament encertat per Armstrong foren alguns dels minuts més esgarrifoses en la història dels vols espacials. La càpsula, encara acoblada a l'Agena, va començar a rodar sense control. Sense haver afrontat mai aquesta situació en una simulació, la tripulació es va desacoblar de l'Agena. No obstant això, el problema era la nau espacial tripulada, que descendia en alçada encara més ràpid, a un ritme d'una revolució per segon. L'única manera d'aturar el moviment era separar-se del mòdul adaptador, el que va significar que Armstrong i Scott van haver de retallar la seva missió i fer una reentrada d'emergència a la Terra 10 hores després del llançament. Ells encara tenien nàusees i estaven marejats després de l'amaratge, així com decebuts: Scott havia perdut el passeig espacial planificat.

Vol[modifica]

Agena[modifica]

Això va ser cinc mesos des que la NASA havia tractat de llançar un Agena i Gemini. Aquesta vegada tot va funcionar perfectament. El Agena es posa en una òrbita circular de 298 km i s'orienta a l'altitud correcta per l'atracament. La càpsula Gemini va ser posada en els 160 km en l'òrbita de 272 km pel modificat Tità II ICBM.

Gemini 8 Agena Info.
Agena GATV-5003
NSSDC ID: 1966-019A
Pes 3,175 kg.
Lloc de llançament LC-14
Data de llançament 16 de març de 1966
Hora de llançament 15:00:03 UTC
1r Apogeu 299.7 km
Període 90.47 m
Inclinació 28.86º
Reentrada 15 de setembre de 1967

Rendezvous i acoblament[modifica]

Primer es cremen a 1 hora i 34 minuts en la missió, quan ells van baixar el seu apogeu amb un encès de motors de 5 segons. El segon es cremen estava en l'apogeu de la segona òrbita. Aquesta vegada ells van aixecar el seu perigeu afegint 15 metres per segon a la seva velocitat. El seu terç es crema es va assegurar que ells estaven en el mateix pla orbital. Aquesta vegada ells van ser girats 90° de la seva direcció de viatges i van fer un impuls de 8 metres per segon mentre ells estaven sobre l'Oceà Pacífic. Ells llavors van haver de fer 0,8 m/s es cremen després que el revisor de terra va comprendre (va realitzar) que ells eren lleugerament desconnectats a causa de problemes amb el "thrusters" no que tanca correctament.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Gemini 8 Modifica l'enllaç a Wikidata
  1. Shayler, David. Gemini - Steps to the Moon (en anglès). Springer Science & Business Media, 2001, p. 155-156. ISBN 1852334053.