Gentiana caliculata

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuGentiana caliculata Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreGentianales
FamíliaGentianaceae
TribuGentianeae
GènereGentiana
EspècieGentiana caliculata Modifica el valor a Wikidata
Lex., 1824

Gentiana caliculata és una espècie de planta fanerògama que pertany a la família de les gencianàcies (Gentianaceae).

Descripció[modifica]

Gentiana caliculata és una planta herbàcia perenne amb diverses arrels suculentes, engrossides. Tiges ascendents a erectes, de 40 a 160 cm d'alçada, puberulentes. Les fulles són ovades a el·líptiques o obovades, de 3 a 9 cm de llarg i 1 a 4 cm d'amplada, l'àpex és agut, base arrodonida a truncada, marge sencer i revolut, amb 3 a 5 nervadures, puberulentes. Les fulles superiors són més estretes i amb menor nombre de nervadures.

Les flors estan agrupades en cims terminals i axil·lars a la porció distal de la tija, peduncles d'1 a 2 cm de llarg que sostenen les flors individuals, o amb més freqüència conjunts de dues flors. Les bràctees són linears, arquejades, de 2 a 4 cm de llarg i 2 a 6 mm d'amplada, presents a la base dels cims, cada flor (o parell de flors) proveïda de bràctees similars d'1 a 2 cm de llargada i 1 a 2 mm d'amplada. El calze és puberulent amb un tub de 6 a 18 mm de llarg i lòbuls linears, fortament arquejats, de 6 a 20 mm de llarg i 1 a 1,5 mm d'amplada. La corol·la és vermella, el tub és gairebé cilíndric, de 2,5 a 4 cm de llarg, els lòbuls són ovats i orbiculars, apiculats, reflexos, 8 a 16 mm de llarg i 6 a 14 mm d'amplada. El marge és lleugerament erós, apèndixs interlobulars bicuspidats, menys d'1 mm de llarg. Els estams són exerts, amb filaments lliures inserits a la porció mitjana del tub de la corol·la, les anteres fan de 2,5 a 4 mm de llarg. L'ovari de 2 a 4 cm de llarg, que es perllonga a l'estil, l'estigma està bifurcat, exert.

La càpsula de la llavor és el·líptica, de 4 a 7 cm de llarg i el ginòfor és curt. Les llavors són oblongues, de 2 mm de llarg i 0,5 mm d'amplada i són alades.[1]

Distribució i hàbitat[modifica]

Gentiana caliculata és un endemisme mexicà que es troba a l'oest i centre de Mèxic.[1]

En el seu hàbitat és una planta escassa, per la qual cosa s'ha de considerar com a espècie en risc d'extinció. Creix a pinedes i alzinars entre els 2000 i 2200 m d'altitud. Floreix entre els mesos de març i juny.[1]

Taxonomia[modifica]

Gentiana caliculata va ser descrita per Juan José Martinez de Lexarza i publicat a Novorum Vegetabilium Descriptiones 1: 18, a l'any 1824.[2]

Etimologia

Gentiana: Segons Plini el Vell[3] i Dioscòrides Pedaci,[4] el seu nom deriva del de Genci, rei de Il·líria en el segle ii, a qui s'atribuïa el descobriment del valor curatiu de la Gentiana lutea.

caliculata: epítet llatí

Sinonímia
  • Coilantha mocinoi D.Don
  • Gentiana salpinx Griseb.[5]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 Pringle, James S. «El género Gentiana (Gentianaceae) en México» (en castellà i anglès). Polibotánica, 27, abril 2009. ISSN: 1405-2768 [Consulta: 10 març 2024].
  2. «Gentiana caliculata». Tropicos.org. Missouri Botanical Garden. [Consulta: 10 març 2024].
  3. Plini el Vell: Naturalis Historia XXV, 34 (en anglès).
  4. Dioscòrides Pedaci: De materia medica III, 3 Arxivat 2013-10-29 a Wayback Machine. (en grec i llatí).
  5. «Gentiana caliculata Lex.» (en anglès). Royal Botanic Gardens Kew |Plants of the World Online. [Consulta: 10 març 2024].

Enllaços externs[modifica]

Imatge de Gentiana caliculata