Gentiana laevigata

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuGentiana laevigata Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreGentianales
FamíliaGentianaceae
TribuGentianeae
GènereGentiana
EspècieGentiana laevigata Modifica el valor a Wikidata

Gentiana laevigata és una espècie de planta fanerògama que pertany a la família de les gencianàcies (Gentianaceae).

Descripció[modifica]

Gentiana laevigata és una planta herbàcia perenne amb arrel pivotant de 2 a 5 mm de gruix, usualment ramificada. Les seves Tiges són erectes, decumbents a la base, de 30 a 80 cm d'alçada, glabres a papil·loses i puberulents.

Les fulles són sèssils, lanceolades a oblongues, de 2 a 5 cm de llarg i 8 a 25 mm d'amplada, l'àpex és agut a obtús, la base és arrodonida a decurrent, el marge és sencer, una mica revolut, amb una nervadura prominent i dues tènues, de color verd clar amb tints morats, discolors.

Les flors són solitàries o disposades en grups de dos a sis, sèssils a curtament pedunculades, terminals o a les axil·les de les fulles superiors, acompanyades per bràctees linears, ocasionalment oblongues, d'1 a 2 cm de llarg. El calze és campanulat, glabre, el tub de 8 a 12 mm de llarg, els lòbuls erectes, linear a estretament oblongs de 3 a 8 mm de llarg. La corol·la és blava morada, cilíndrica a lleugerament campanulada, el tub de 2,5 a 4 cm de llarg, els lòbuls ovat–deltoïdals, estesos, de 3 a 8 mm de llarg, tan llargs com amples, àpex arrodonit, apèndixs interlobulars bicuspidats, de a 2 mm de llarg, subiguals. Inclosos els estams, anteres de 2 a 3 mm de llarg. El pistil té un estil curt, estigma bifurcat, curt.

La càpsula és el·líptica de 2 a 4 cm de llarg i les llavors fan entre 1,5 a 2 mm de llarg i són alades.[1]

Distribució i hàbitat[modifica]

Gentiana laevigata està present a Mèxic, a la Sierra Madre del Sur.[1]

En el seu hàbitat creix en pastures i vessants de pinedes i alzinars, a una altitud dels 1900 fins als 2800 m. Floreix d'agost a febrer.[1]

Taxonomia[modifica]

Gentiana laevigata va ser descrita per Martin Martens i Henri Guillaume Galeotti i publicat a Bulletin de l'Academie Royale des Sciences et Belles-lettres de Bruxelles 11(6): 369, a l'any 1844.[2]

Etimologia

Gentiana: Segons Plini el Vell[3] i Dioscòrides Pedaci,[4] el seu nom deriva del de Genci, rei de Il·líria en el segle ii, a qui s'atribuïa el descobriment del valor curatiu de la Gentiana lutea.

laevigata: epítet llatí que significa "llis", "relliscós".[5]

Varietats acceptades

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 Pringle, James S. «El género Gentiana (Gentianaceae) en México» (en castellà i anglès). Polibotánica, 27, abril 2009. ISSN: 1405-2768 [Consulta: 16 març 2024].
  2. «Gentiana laevigata». Tropicos.org. Missouri Botanical Garden. [Consulta: 16 març 2024].
  3. Plini el Vell: Naturalis Historia XXV, 34 (en anglès).
  4. Dioscòrides Pedaci: De materia medica III, 3 Arxivat 2013-10-29 a Wayback Machine. (en grec i llatí).
  5. «Dictionary of Botanical Epithets |laeteviolaceus - lappaceus» (en anglès), 2019. [Consulta: 16 març 2024].
  6. «Accepted Infraspecifics» (en anglès). Royal Botanic Gardens Kew |Plants of the World Online. [Consulta: 16 març 2024].

Enllaços externs[modifica]

Fotos de Gentiana laevigata