Gestor de paquets RPM

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de programariGestor de paquets RPM
RPM Logo.svg
Creador/s Marc Ewing i Erik Troan
Desenvolupador(s) Red Hat
Versió inicial 1997
Versió estable 4.15.0 (26 setembre 2019)
Escrit en C
Sistema operatiu GNU/Linux i Unix-like
Tipus sistema de gestió de paquets i programari lliure
Llicència GNU GPL
Més informació
Lloc web Web oficial
Modifica les dades a Wikidata

El gestor de paquets RPM (originàriament de l'anglès Red Hat Package Manager, i després reinterpretat com a acrònim recursiu RPM Package Manager) fou creat per RedHat per a la seva distribució. Més tard, però, fou usat en altres distribucions com ara Mandriva, SuSE, Yoper, etc.

Aquest sistema està format per dos elements:

  • Una base de dades que conté la informació de tots els paquets (dependències, descripció, mida, etc.). Aquesta es troba en un fitxer del sistema.
  • El paquet en si, dintre del qual hi ha el contingut que s'instal·larà comprimit en un sol fitxer i una capçalera amb informació sobre el paquet i els guins pre i post instal·lació.

Els paquets s'instal·len a través d'un programa anomenat rpm que abans de fer-ho comprova si totes les dependències del paquet estan instal·lades. Si falta alguna dependència ho indica i no instal·la el paquet.

Actualment però, hi ha distribucions que han ampliat les funcions del sistema i han aconseguit crear sistemes que instal·len automàticament les dependències de cada paquet facilitant molt la feina. Aquests són els casos de l'urpmi o l'apt-rpm (basat en l'apt-get de Debian).

El gestor de paquets RPM no és l'únic existent, tot i ser molt usat.

Vegeu també[modifica]