Gina Pane

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Gina Pane (Biarritz, 1939 - París, 1990) fou una artista plàstica francesa.

Les primeres experiències d'art corporal es van donar gairebé simultàniament a Amèrica i a Europa a la fi dels anys seixanta. L'art corporal pot considerar-se deutor de peces artístiques procedents del camp de la pintura i de l'escultura (Yves Klein, Piero Manzoni) de l'Happening (John Cage, Wolf Volstell) de les accions Fluxus, de la literatura (Antonin Artound, George Bataille) i del teatre (Living Theatre amb Julian Bech i Judith Malina).

Gina Pane comença practicant la pintura i l'escultura d'estil minimalista. A la fi dels 60 realitza les seves primeres accions de contingut ecologista en la naturalesa. Durant gairebé deu anys utilitzarà l'acció com a recurs artístic. Utilitza el seu propi cos com a canal de comunicació artístic.

Pane exposa el seu cos a dures proves. Les seves accions estan carregades d'un alt contingut agressiu i simbòlic. Ens presenta una doble visió del cos, d'una banda objecte sexual i simbòlic de fecunditat i d'altra banda vehicle de regeneració.

Des de l'any 1971 al 1979 Gina Pane va realitzar un conjunt d'accions en les quals la mutilació del cos, mitjançant la ferida sagnant, està contínuament present. Històricament la sang està lligada a les imatges de la vida i de la mort, purifica i embruta alhora.

Obres[modifica | modifica el codi]

  • Enfoncement d'un rayon de soleil, 1969 terre protégée, 1970.
  • Escalade senar anesthesiée, 1971. Gina Pane ascendeix amb els peus nus per una escala metàl·lica en la qual els graons estan plens d'acerats dents. En recolzar els palmells de les mans i les plantes dels peus aquests sagnen. Com més gran força fa per ascendir més es claven les puntes d'acer en la seva pell i major és el dolor. “Vaig denominar l'acció Escalade senar anesthesiée per protestar contra un món en el qual tot està anestesiat. La guerra del Vietnam continuava i la meva obra va tenir una clara dimensió política.€
  • Acció sentimental, 1973. Gina es talla el palmell de la mà esquerra amb una fulla d'afaitar i deixa que la seva sang, en rajar, rellisqui entre els dits. En totes les accions es troba elements contradictoris que poden significar vida o mort. En ajuntar-los Gina Pane intenta enfrontar-se al temor de la mort i trobar un sentit a l'existència. A través de les incisions denota desinterès pels conceptes de bellesa i perfecció corporal vigents.
  • Psyché,1974. Es fa una ferida en creu sobre el ventre. El melic es converteix en el punt central. Ens recorden el caràcter procreador del ventre femení (el melic és el punt d'unió de mare i fill i la font d'aliment del fill). Aquesta acció està relacionada amb les incisions que en diverses tribus africanes es realitzen les dones en el melic i en el pubis amb la finalitat de tenir fills. Les ferides amb forma de creu cristiana, posen de manifest l'interès que tenia l'artista per la religió.