Got (vas)

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Un got buit i un de ple.

Un got, veire, tassó o anap[1] (i tassa al Matarranya i a l'Alguer) és un recipient destinat a contenir líquids i del que es pot beure directament, principalment aquells de forma cilíndrica o cònica, oberts, sense rosteix ni peu, i fabricats en vidre o altres materials. Per extensió es denomina també got a la quantitat de líquid continguda en aquest recipient.

Formes, mides i materials[modifica | modifica el codi]

Got romà de vidre bufat del segle III dC.

La forma més comuna és en forma de cilindre o de con truncat. Aquells amb rosteix o orella solen denominar-se tassa, i aquells amb peu solen denominar-se copes. Els límits entre un got i altre tipus de recipients similars pot ser difús. Alguns gots petits poden denominar-se copes encara que no posseeixin peu.

En general un vas pot sostenir-se dempeus per si mateix amb una obertura a la part superior, la qual és d'igual o major diàmetre que la base, sent aquests diàmetres usualment menors a l'alçada del recipient. La base forma part del recipient contenidor (a diferència d'una copa) i no té rosteixes o orelles. És un recipient destinat a contenir la beguda d'una persona i beure-hi directament, a diferència d'un gerro. Usualment la grandària permet que sigui fàcil d'agafar amb una mà sense necessitat de rosteixes o orelles.

El material d'un got és una característica important, ja que ha de contenir el líquid sense contaminar-lo i sense desfer-se. El got sol estar fet únicament d'un material. El vidre és el material per excel·lència dels gots a l'instant que en llengües com l'anglès, l'alemany o el francès s'usa la mateixa paraula per a vas i vidre: glass, glas, verre, respectivament. A més del vidre, els gots poden ser fabricats en diferents plàstics, paper, metall o ceràmica, encara que aquests últims poden ser també anomenats tassa.

Got com a unitat de mesura[modifica | modifica el codi]

També es denomina got a la quantitat de líquid continguda en un veire. No obstant això, donada la gran quantitat de formes i grandàries que els got poden adoptar, la mesura no és molt precisa, però pot assumir-se una mesura de prop de 200 cm³.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Lligams externs[modifica | modifica el codi]

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. TERMCAT
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Got (vas) Modifica l'enllaç a Wikidata