Govern titella
Govern titella i règim titella és un estat independent de jure però de fet totalment dependent d'un poder extern i sotmès a les seves ordres.[1] Els estats titella tenen sobirania nominal, però una potència estrangera exerceix efectivament el control mitjançant mitjans com ara interessos financers, suport econòmic o militar.[2]

Els estats titella es distingeixen dels aliats, que trien les seves accions pel seu compte o d'acord amb els tractats als quals van signar voluntàriament. Els estats titella es veuen obligats a donar suport legal a les accions que ja ha fet una potència estrangera.
Característiques[modifica]

Un estat titella preserva la parafernàlia externa de la independència (com ara un nom, una bandera, un himne, una constitució, codis de llei, lema i govern), però en realitat és un òrgan d'un altre estat que crea,[3] patrocina o controla d'una altra manera el govern de l'estat titella (el "govern titella"). El dret internacional no reconeix com a legítims els estats titella ocupats.[4]
Els estats titelles poden deixar de ser titelles mitjançant:
- la derrota militar de l'estat "dominant" (com a Europa i Àsia el 1945)
- absorció a l'estat dominant (com a principis de la Unió Soviètica), o
- assoliment de la independència mitjançant mètodes de construcció de l'estat (especialment mitjançant la descolonització)
Terminologia[modifica]
El terme és una metàfora que compara un estat o un govern amb un titella controlat per un titellaire amb cordes.[5] El primer ús registrat del terme "govern titella" és de 1884, en referència al Khedivate d'Egipte.[6]
A l'edat mitjana existien estats vassalls que es basaven en la delegació del govern d'un país d'un rei a homes nobles de rang inferior. Des de la pau de Westfàlia de 1648 va néixer el concepte de nació on la sobirania estava més connectada a la gent que habitava la terra que a la noblesa propietària de la terra.
Un concepte similar associat principalment a la història política anterior al segle xix és la Suzerania, el control dels afers exteriors d'un estat per un altre.
Exemples[modifica]
- segle XIX
La República Batavia es va establir als Països Baixos sota la protecció revolucionària francesa. A Europa de l'Est, França va establir un estat client polonès del Gran Ducat de Varsòvia.
A Itàlia, les repúbliques es van crear a finals del segle XVIII i principis del XIX amb l'ajuda i l'estímul de la França napoleònica (vegeu també repúbliques clients franceses).
El 1836, els ciutadans nord-americans autoritzats a viure a l'estat mexicà de Texas es van revoltar contra el govern mexicà per establir una República de Texas recolzada pels EUA, un país que va existir menys de 10 anys (del 14 de maig de 1836 al 29 de desembre de 1845) abans. va ser annexada als Estats Units d'Amèrica. No obstant això, l'agost de 1837, Memucan Hunt, Jr., el ministre texà als Estats Units, va presentar la primera proposta oficial d'annexió a l'administració de Van Buren (els primers intents dirigits pels nord-americans de fer-se càrrec de Texas mexicà per filibusterisme es remunten a 1819 i per colons separatistes des de 1826).
El 1896 Gran Bretanya va establir un estat a Zanzíbar.
Referències[modifica]
- ↑ Compare: Marek, Krystyna. Identity and Continuity of States in Public International Law. Library Droz, 1954, p. 178. ISBN 9782600040440. «[...] an allegedly independent, but 'actually' dependent, i.e. puppet State [...].»
- ↑ McNeely, Connie L. Constructing the Nation-state: International Organization and Prescriptive Action. Greenwood Publishing Group, 1995, p. 61. ISBN 978-0-313-29398-6. «The term 'puppet state' is used to describe nominal sovereigns under effective foreign control...»
- ↑ Raič, David. Statehood and the Law of Self-Determination. Kluwer Law International, 2002, p. 81. ISBN 90-411-1890-X. «In most cases, puppet States are created by the occupant during occupation of a State, for the purpose of circumventing the former's international responsibility regarding the violation of the rights of the occupied State.»
- ↑ Lemkin, Raphaël. Axis Rule in Occupied Europe: Laws of Occupation, Analysis of Government, Proposals for Redress. The Lawbook Exchange, Ltd., 2008, p. 11. ISBN 978-1-58477-901-8. «La creació d'estats titella o de governs titella no els atorga cap estatus especial segons el dret internacional al territori ocupat. Per tant, els governs titella i els estats titella no tenen majors drets en el territori ocupat que el mateix ocupant. Les seves accions s'han de considerar com accions de l'ocupant i, per tant, subjectes a les limitacions del Reglament de l'Haia.»
- ↑ Shapiro, Stephen. Ultra Hush-hush. Annick Press, 2003, p. 38. ISBN 1-55037-778-7. «Puppet state: a country whose government is being controlled by the government of another country, much as a puppeteer controls the strings on a marionette»
- ↑ Harper, Douglas. «puppet (n.)». Online Etymology Dictionary. [Consulta: 1r juny 2014].