Gran Duc

De Viquipèdia
Corona del Gran Duc de Luxemburg

Gran Duc (femení: Gran Duquessa) és un títol hereditari europeu, utilitzat per certs monarques o per membres de famílies de certs monarques. En estatus, un gran duc se situa tradicionalment per ordre de precedència per sota d'un emperador, rei o arxiduc i per sobre d'un príncep sobirà o duc sobirà . El títol s'utilitza en algunes monarquies independents actuals i antigues d'Europa, en particular:

Europa central i occidental[modifica]

Vegeu també: Gran ducat

El terme "gran duc" com a monarca que regnava sobre un estat independent va ser una invenció posterior (a Europa occidental la primera vegada va ser el 1569 per al governant de la Toscana) per designar un duc particularment poderós o una monarquia que jugava un paper polític, militar i / o important. o paper econòmic, però no prou gran per ser un regne. Va sorgir perquè el títol de duc havia perdut progressivament l'estatus i la precedència durant l'edat mitjana en haver estat atorgat als governants de feus relativament petits (territoris feudals), en lloc de les grans regions tribals o fins i tot els territoris nacionals als quals el títol estava unit.

Un dels primers exemples es va produir quan el comte Gonçalo I Mendes de Portucale (al nord-oest de Portugal i considerat com el nucli original d'aquest país) va prendre, el 987, el títol personal de Magnus Dux Portucalensium ("Gran duc dels portuguesos") i es va rebel·lar contra el seu senyor feudal, el rei Beremund II de Lleó. Va ser derrotat pels exèrcits reials però, no obstant això, va obtenir una notable autonomia com a Magnus Dux (Gran Duc), que va conduir a la independència portuguesa del Regne de Castella i Lleó.

Un altre exemple va ser la línia d'autoproclamats grans ducs (ducs jurídics) de Borgonya al segle xv, quan governaven la major part del nord-est de França actual i la pràctica totalitat dels Països Baixos. Van intentar, finalment, sense èxit, crear a partir d'aquests territoris sota el seu control un nou país unificat entre el Regne de França a l'oest i el Sacre Imperi Romanogermànic (principalment l'actual Alemanya) a l'est. Felip III, duc de Borgonya (regnat del 1419 al 67) va assumir l'estil i títol subsidiari, legalment nul, de "Gran Duc d'Occident" el 1435, després d'haver portat els Ducats de Brabant i Limburg així com els comtats d'Holanda, Zeeland, Frisia, Hainaut i Namur en la seva possessió. El seu fill i successor Carles el Temerari (va regnar 1467–77) va continuar utilitzant el mateix estil i títol.

El títol magnus dux o gran duc (Kunigų kunigas, Didysis kunigaikštis en lituà) ha estat utilitzat pels governants de Lituània, que després de Jagelló també es van convertir en reis de Polònia. Des de 1573, tant la versió llatina com el seu equivalent polonès wielki ksiaze (literalment "gran príncep"), el títol monàrquic dels governants de Lituània i de Rússia (occidental), Prússia, Mazòvia, Samogitia, Kíev, Volinia, Podolia, Podlachia, Livonia, Smolensk, Severia i Chernigov (incloses les reivindicacions buides alimentades per l'ambició), van ser utilitzades pels reis (polonès: Krol) de Polònia com a part dels seus títols monàrquics oficials durant la Confederació de Polònia i Lituània.

Els primers monarques titulats oficialment gran duc van ser els Medici sobirans de la Toscana, des de la darreria del segle xvi. Aquest títol fou atorgat oficialment pel papa Pius V el 1569; sens dubte, era un títol personal (papal) vinculat a un mer ducat, però, perquè el territori estava sota el vassallatge del Sacre Imperi Romanogermànic.

Napoleó I va atorgar el títol àmpliament: durant la seva època, a diversos dels seus aliats (i vassalls de facto) se'ls va permetre assumir el títol de gran duc, generalment al mateix temps que els seus feus heretats (o feus concedits per Napoleó) van ser ampliats per territoris annexos pertanyents anteriorment a enemics derrotats al camp de batalla. Després de la caiguda de Napoleó, les potències vencedores que es van reunir al Congrés de Viena, que tractaven les conseqüències polítiques de les guerres napoleòniques, van acordar l'abolició dels grans ducats creats per Bonaparte i la creació d'un grup de monarquies d'importància intermèdia amb aquest títol. Així, el segle XIX va veure un nou grup de monarques titulats Gran Duc a Europa central, especialment a l'actual Alemanya.

Segell postal de 1860 del Gran Ducat de Finlàndia

Al mateix segle, la versió purament cerimonial del títol de "gran duc" a Rússia (de fet la traducció occidental del títol rus "gran príncep" concedida als germans del tsar) es va expandir massivament a causa del gran nombre de descendents de la casa governant de Romanov durant aquelles dècades.

En els idiomes alemany i holandès, que tenen paraules separades per a un príncep com a fill d'un monarca (respectivament Prinz, Prins) i per a un príncep sobirà (Fürst, Vorst), també hi ha una clara diferència lingüística entre un sobirà Gran Duc que regna sobre un estat d'Europa central i occidental (Großherzog , Groothertog) i un Gran Duc no sobirà purament cerimonial de la família imperial russa o d'altres territoris no sobirans que són de facto dependències d'una gran potència (Großfürst , Grootvorst).

El 1582, el rei Joan III de Suècia va afegir "Gran Duc de Finlàndia" als títols subsidiaris dels reis suecs, però sense cap conseqüència política, ja que Finlàndia ja formava part del regne suec.

Després de les conquestes russes, el títol va continuar sent utilitzat pels emperadors russos en el seu paper de governants tant de Lituània (de facto no sobirà) (1793–1918) com de la (igualment no sobirana) Finlàndia autònoma (1809–1917). El Sacre Imperi Romanogermànic, sota la casa dels Habsburg, va instituir un Großfürstentum Siebenbürgen (Gran Principat de Transsilvània) no sobirà el 1765.

Balcans[modifica]

Referències[modifica]