Gran Banc de les Bahames

(S'ha redirigit des de: Great Bahama Bank)
Infotaula de geografia físicaGran Banc de les Bahames
Imatge
TipusBanc oceànic Modifica el valor a Wikidata
Localitzat a l'entitat geogràficailles Lucayas Modifica el valor a Wikidata
Localització
Entitat territorial administrativaBahames Modifica el valor a Wikidata
Map
 24° 02′ 47″ N, 77° 39′ 05″ O / 24.046464°N,77.651367°O / 24.046464; -77.651367
Format per
Els Bahama Banks: Little Bahama Bank al nord i Great Bahama Bank al sud. També és visible el Cay Sal Bank.

Els Bancs de les Bahames, en anglès:Bahama Banks són les plataformes de carbonat submergides que constitueixen gran part de l'Arxipèlag Bahama. El terme sol aplicar-se al referir-se al Great Bahama Bank a l'illa d'Andros, o al Little Bahama Bank de la Gran Bahama i Great Abaco, que són les més grans de les plataformes, i el Cay Sal Bank al nord de Cuba. Les illes d'aquests bancs són políticament part de les Bahames. Altres bancs són els tres bancs de les Illes Turks i Caicos, és a dir, el Banc Caicos de les Illes Caicos, el banc de les Illes Turks, i submergit completament el Banc Mouchoir. Més al sud-est són els igualment submergits Silver Bank i Nadal Bank al nord de la República Dominicana.

Geologia[modifica]

la calcària que comprèn els bancs s'ha anat acumulant des d'almenys el període Cretaci, i potser ja el Juràssic; avui el gruix total del Great Bahama Bank és de més de 4,5 quilòmetres (2,8 milles).[1]A mesura que la calcària es diposita en aigües poc profundes, l'única manera d'explicar aquesta columna massiva és estimar que tota la plataforma s'ha reduït sota el seu propi pes a una velocitat d'aproximadament 3,6 centímetres per cada mil anys.[1]

Les aigües dels bancs Bahama són molt poc profundes; en el Gran Banc Bahama no solen estar més enllà de 25 metres (80 peus)).[2] actualment, l'àrea de Bahames representa només una petita fracció de la seva extensió prehistòrica.[1][2] Quan estaven exposats a l'atmosfera, l'estructura calcària va ser sotmesa a meteorització química que va crear les coves i forats comuns al terreny karst, resultant en estructures com el forat blau.[1]

Enllaços externs[modifica]

  • ESA: Earth From Space: The Great Bahamas Bank, on http://spaceref.com, December 20, 2014 11:00 AM[Enllaç no actiu]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 [enllaç sense format] http://geoinfo.amu.edu.pl/wpk/geos/GEO_6/GEO_PLATE_C-16.HTML "Geomorphology from Space, Chapter 6: Coastal Landforms. Plate C-16, 'Great Bahama Bank'" (Accessed 3/9/06)
  2. 2,0 2,1 Stephen K. Boss, "Geological Research on the Great Bahama Bank" (Accessed 3/9/06) Arxivat 2006-02-05 a Wayback Machine.