Meteorització

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca

La meteorització és el conjunt de processos causats pels agents atmosfèrics que provoquen el trencament i la disgregació de les roques.

La meteorització física[modifica | modifica el codi]

Es produeix meteorització física quan les roques es trenquen en fragments, sense alterar-se químicament. És causada, sobretot, per canvis de temperatura.

  • La gelivació és l'acció de la congelació i fusió de l'aigua: és una de les causes principals que fa que es trenquin i es disgreguin les roques. L'aigua s'introdueix a les petites fissures o esquerdes de les roques. Quan es glaça, augmenta el volum i fa un efecte de falca que eixampla les esquerdes. Si aquest procés es repeteix moltes vegades i durant molt de temps, la roca acaba trencant-se.
  • Efectes de la dilatació i la contracció: Les roques també es poden trencar quan es produeixen variacions importants de temperatura entre el dia i la nit, com passa a les zones d'alta muntanya i als deserts. Les roques es dilaten durant el dia, quan s'escalfen, i es contreuen durant la nit quan es refreden. Si es repeteix moltes vegades aquest procés acaben trencant-se.
Meteorització d'una roca

La meteorització biològica[modifica | modifica el codi]

Els éssers vius també provoquen meteorització, obrint esquerdes i alterant les roques. Les arrels de les plantes obren esquerdes i trenquen les roques. Els animals excavadors. com els talps i els nombrosos invertebrats que viuen al sòl. L'acció d'alguns organismes com els bacteris, els fongs o els líquens, que durant la seva activitat produeixen substàncies de caràcter àcid que ataquen químicament les roques.

La meteorització biològica és produïda principalment pels éssers vius, pot ser física i/o química.

La meteorització química[modifica | modifica el codi]

Es produeix meteorització química quan les roques es trenquen en fragments, alterant-se químicament. És causada, sobretot, per l’acció de l’aigua, fonamentalment és l’oxigen qui actua oxidant i alterant la composició química de les roques.

La meteorització mecànica[modifica | modifica el codi]

Produïda per canvis físics. Provoca l'esmicolament de les roques sense modificar la composició dels minerals que la formen.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Meteorització Modifica l'enllaç a Wikidata