Grguricita

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralGrguricita
Fórmula químicaCaCr₂(CO₃)₂(OH)₄·4H₂O
EpònimBen Grguric (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Localitat tipusAdeghoual, Mibladen, Aït Oufella Caïdat, Cercle de Midelt, província de Midelt, Regió de Drâa-Tafilalet, Marroc
Classificació
Categoriacarbonats
Propietats
Sistema cristal·lítriclínic
Estructura cristal·linaa = 5,724(2) Å; b = 6,5304(9) Å; c = 14,646(4) Å; α = 81,682(1)°; β = 83,712(2)°; γ = 86,365(2)°
Grup puntual1 - pinacoide
Grup espacialp1
Colorlila
Més informació
Estatus IMAaprovat Modifica el valor a Wikidata
Codi IMAIMA2019-123 Modifica el valor a Wikidata
SímbolGgu
Referències[1]

La grguricita és un mineral de la classe dels carbonats que pertany al grup de la dresserita. Rep el nom en honor de Ben Grguric, geòleg australià.

Característiques[modifica]

La grguricita és un carbonat de fórmula química CaCr₂(CO₃)₂(OH)₄·4H₂O, sent una espècie aprovada per l'Associació Mineralògica Internacional. Cristal·litza en el sistema triclínic. ÉS L'anàleg de crom de l'alumohidrocalcita, i químicament similar a la putnisita.

L'exemplar que va servir per a determinar l'espècie, el que es coneix com a material tipus, es troba conservat a les col·leccions del Museu d'Història Natural de Londres (Anglaterra), amb el número d'espècimen: bm2019,5.

Formació i jaciments[modifica]

Va ser descoberta al Marroc, concretament a Adeghoual, a la comuna de Mibladen, dins la província de Midelt (Regió de Drâa-Tafilalet), on es troba en unes mineralitzacions de plom, bari i vanadi en forma de crostes que contenen agregats cristal·lins de gra molt fi. Aquest lloc marroquí és l'únic indret de tot el planeta on ha estat descrita aquesta espècie mineral.

Referències[modifica]

  1. «Grguricite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 16 agost 2021].