Vés al contingut

Grup d'inversió en actius immobiliaris

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Un grup d'inversió en actius immobiliaris (en anglès real estate investment trust, acrònim REIT i a l'Estat Espanyol conegudes amb l'acrònim socimi,[1] 'societat cotitzada anònima d'inversió al mercat immobiliari') és una societat d'inversió que és propietària d'actius immobiliaris i els ingressos dels quals procedeixen fonamentalment dels seus lloguers. Cotitzen a la borsa i han de repartir dividends cada any.[2]

Introducció[modifica]

El 1960 neixen als Estats Units els REIT, amb l'objectiu que les inversions a gran escala en béns immobles fossin accessibles també als petits inversors. La fórmula escollida consistia a equiparar la inversió en productes immobiliaris a la inversió a qualsevol altra indústria; és a dir, a través de la compra de valors. Per aquesta raó, encara que no estan obligats, la major part dels REIT són societats que cotitzen a Borsa de valors.

Els REIT, que han aportat un gran dinamisme als fons immobiliaris internacionals, ofereixen una exposició directa al mercat immobiliari, amb un alt grau de liquiditat i de transparència.

El fet de poder invertir internacionalment (excepte els REIT de Bèlgica i Hong Kong) genera multitud d'oportunitats com són l'ampliació de l'abast d'identificació i captura d'oportunitats immobiliàries globals, la diversificació del risc a través de l'elecció adequada de mercats poc correlacionats i l'estabilització del cicle immobiliari en tenir inversions en diferents estats del cicle.

Característiques[modifica]

  • Els REIT ofereixen, generalment, una inversió de baix risc i una compensació atractiva.
  • Els REIT poden augmentar guanys i/o reduir riscos quan s'afegeixen a una cartera diversificada de diverses accions.
  • Gaudeixen d'avantatges fiscals pel que fa a les immobiliàries tradicionals.[3]
  • Reparteixen gairebé tots els seus dividends de manera consistent.

Implantació a nivell mundial[modifica]

Als anys 70 van entrar als Països Baixos i Austràlia. Avui són a Espanya, França, Bèlgica, Canadà, Brasil, Turquia, Singapur, Japó, Mèxic, Malàisia, Israel, Taiwan, Corea, Regne Unit, Hong Kong, Alemanya i Colòmbia. A Itàlia s'espera la seva aprovació per a finals del 2007, mentre que Finlàndia ja està estudiant com implementar-los.

A l'Estat Espanyol[modifica]

A Espanya, les socimis es regulen segons la llei 11/2009

Referències[modifica]

  1. «SOCIMI o socimi, pero no Socimi» (en castellà). www.fundeu.es. [Consulta: 16 abril 2020].
  2. "Las socimis animan el mercado de compras por más de 1.600 millones", El País, 31 de agosto de 2014.
  3. «Claves (y desventajas) de las SOCIMI» (en castellà). Inverpremium, 20-03-2017. [Consulta: 28 maig 2019].

Enllaços externs[modifica]