Vés al contingut

Grup de la barita

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralGrup de la barita
Grup de minerals

Celestina, una de les espècies del grup Modifica el valor a Wikidata
Fórmula químicaA(XO₄)
Classificació
Categoriasulfats
Nickel-Strunz 10a ed.07.AD i 07.FA
Propietats
Sistema cristal·líortoròmbic
Més informació
Referències[1]

El grup de la barita és un grup de minerals de la classe dels sulfats, format per tres sulfats i un cromat que cristal·litzen en el sistema ortoròmbic, amb fórmula general A(XO₄). L’augment de la mida de l’ió X resulta en una transició al tipus d'estructura de la scheelita. Els quatre minerals que integren el grup són: anglesita, barita, celestina i hashemita.

Espècie Fórmula
Anglesita PbSO₄
Barita BaSO₄
Celestina SrSO₄
Hashemita BaCr6+O₄

Segons la classificació de Nickel-Strunz, la hashemita pertany a «07.FA - Cromats sense cations addicionals» juntament amb la tarapacaïta, la cromatita i la crocoïta. Els altres tres minerals del grup de la barita pertanyen a "07.AD - Sulfats (selenats, etc.) sense anions addicionals, sense H₂O, amb cations grans només» juntament amb els següents minerals: arcanita, mascagnita, mercal·lita, misenita, letovicita, glauberita, anhidrita, olsacherita, kalistroncita i palmierita.

La hashemita és una espècie molt rara que tan sols ha estat trobada a l'Orient Mitjà. Les altres tres espècies són molt més abudants a l'escorça terrestre, i poden trobar-se pràcticament arreu del planeta. Als territoris de parla catalana es troben àmpliament representades totes tres, destacant per la seva qualitat les celestines de Torà (Segarra) o les d'Arneva (Oriola, Baix Segura).

Referències[modifica]

  1. «Baryte Group» (en anglès). Mindat. [Consulta: 28 abril 2021].