Grup de la pearceïta-polibasita

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralGrup de la pearceïta-polibasita
Grup de minerals
Classificació
Categoriasulfurs
Nickel-Strunz 10a ed.02.GB i 02.LA
Propietats
Sistema cristal·lítrigonal i monoclínic
Més informació
Referències[1]

El grup de la pearceïta-polibasita és un grup de minerals format per vuit espècies de la classe dels sulfurs, concretament sulfosals d'argent i coure. Aquestes espècies són: argentopearceïta, argentopolibasita-T2ac, benleonardita, cupropearceïta, cupropolibasita, pearceïta, polibasita i selenopolibasita. De vegades aquest grup també és anomenat com a grup de la pearceïta o grup de la polibasita. Tots els minerals que formen aquest grup cristal·litzen en el sistema trigonal, excepte la polibasita que ho fa en el sistema monoclínic.

Espècie Fórmula
Argentopearceïta Ag16As₂S11
Argentopolibasita-T2ac Ag16Sb₂S11
Benleonardita Ag15Cu(Sb,As)₂S₇Te₄
Cupropearceïta [Cu₆As₂S₇][Ag9CuS₄]
Cupropolibasita [Cu₆As₂S₇][Ag9CuS₄]
Pearceïta [(Ag,Cu)₆](As,Sb)₂S₇][Ag9CuS₄]
Polibasita [(Ag,Cu)₆](Sb,As)₂S₇][Ag9CuS₄]
Selenopolibasita [(Ag,Cu)₆](As,Sb)₂(S,Se)₇][Ag9Cu(S,Se)₂Se₂]

Segons la classificació de Nickel-Strunz, la benleonardita pertany a 02.LA.10, sulfosals sense classificar sense Pb essencial, juntament amb: dervil·lita, daomanita, vaughanita, criddleïta, fettelita, chameanita, arcubisita, mgriïta, tsnigriïta, borovskita i jonassonita. La resta d'espècies del grup pertanyen a "02.GB - Nesosulfarsenits, etc. amb S addicional» juntament amb els següents minerals: argentotennantita, giraudita, goldfieldita, hakita, tennantita, tetraedrita, selenoestefanita, estefanita i galkhaïta.

Als territoris de parla catalana han estat descrites dues d'aquestes espècies: la pearceïta i la polibasita. Se n'ha trobat pearceïta a L'Espluga de Francolí i a la mina Atrevida (Vimbodí i Poblet), totes tots dos indrets a la Conca de Barberà. La polibasita ha estat trobada a Glorianes (Conflent) i també a la mina Atrevida, al mateix indret que la pearceïta.

Referències[modifica]

  1. «Pearceite-Polybasite Group» (en anglès). Mindat. [Consulta: 22 març 2022].