Hash House Harriers

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióHash House Harriers
Dades
Tipusgrup de pressió Modifica el valor a Wikidata
Forma jurídicaassociació voluntària Modifica el valor a Wikidata

El grup Hash House Harriers (abreujat com HHH i a vegades com H3) és una agrupació internacional de clubs socials que fa reunions per a córrer en curses no competitives. Un esdeveniment organitzat per aquesta mena de clubs és conegut com a Hash o Hash Run.

El grup es va originar el desembre de 1938 a Selayang Quarry, Selangor, aleshores Estats Malais Federats (ara Malàisia), quan un grup d'oficials colonials britànics i expatriats van començar a reunir-se les nits dels dilluns per córrer, seguint el model tradicional britànic “paper chase”, o "llebre i gossos", per lliurar-se dels excessos del cap de setmana anterior.[1] Els membres originaris eren Albert Stephen (A.S.) Ignatius "G" Gispert, Cecil Lee, Frederick "Horse" Thomson, Ronald "Torch" Bennett i John Woodrow. A. S. Gispert va suggerir el nom "Hash House Harriers" per l'Annex del Selangor Club, on alguns dels hashers originals vivien i sopaven, conegut com a "Hash House".

Hashes internacionals[modifica]

Existeixen diversos esdeveniments internacionals en els quals els hashers de diferents grups s'ajunten per córrer i socialitzar, però el més famós és el Interhash bianual, en el qual es reuneixen hashers de tot el món. Per exemple, l'Interhash 2006 —Chiang Mai, va oferir carreres en Tailàndia, Birmània, Laos, Vietnam, Cambodja i el sud-oest de la Xina.

Història del hash als Països Catalans[modifica]

El fundador més conegut, Albert Stephen Ignacious Gispert, va néixer a Anglaterra de família catalana de Barcelona.[2] Hi ha grups a Barcelona, Andorra i Perpinyà.

Referències[modifica]

  1. Sekula, Sarah. «A drinker's guide to running the world». CNN International. [Consulta: 31 maig 2013].
  2. «Hash House Harriers» (en castellà). Hash House Harriers Uruguay. Arxivat de l'original el 2016-03-03. [Consulta: 16 octubre 2011].

Enllaços externs[modifica]