Hiperespai

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Per a altres significats, vegeu «Hiperespai (desambiguació)».

L' hiperespai és una forma de espai que té quatre o més dimensions. El terme apareix tant en geometria, com en la descripció informal de certes teories físiques.

Hiperespai en geometria[modifica | modifica el codi]

La noció de hiperespai pot concebre com una generalització dels conceptes de espai euclidià de dimensió menor o igual que tres. D'una manera una mica succint s'exemplifica que un ens ("no corb") amb:

  • 0 dimensions: correspon al punt
  • 1 dimensió: a una recta.
  • 2 dimensions: a un pla
  • 3 dimensions: Un espai (de 3D, que és l'espai percebut usualment).
  • 4 o més dimensions: un (o més) hiperespai/s.

Naturalment les generalitzacions corbes dels conceptes anteriors poden veure's com varietats immerses en un espai euclidià de dimensió superior. Un cercle que és una línia corba (espai unidimensional) pot concebre com una figura de l'espai Euclid bidimensional, un hiperboloide que és una superfície corba pot considerar-se dins d'un espai euclidià tridimensional, etc.

Hiperespai en física[modifica | modifica el codi]

La noció de hiperespai ha estat i és utilitzada per a especulacions sobre desplaçaments superlumínics; Stephen Hawking exemplifica d'una manera senzilla com es pot suposar a un hiperespai d'una manera topològic: suposem que l'univers de 3 D espacials fos com un toro (la figura és usada per Hawking només amb fins il·lustratius i es refereix a un toroide, certa forma tridimensional ), un viatge a velocitat c (com la velocitat de la llum) seguint l'espai (i el temps correlatiu al mateix) dins el toro per recórrer en un bucle o circuit seria més prolongat que si es prengués com drecera un hiperespai, en la il·lustració que dóna Hawking tal hiperespai és representat com un trajecte (per exemple una recta) que surt del toro i connecta un altre punt del mateix toro amb menys espai recorregut (i per tant menys temps ... més veloçment).

En aquest cas no s'hauria superat realment la velocitat c sinó que s'hauria fet una drecera entre punts de l'espaitemps usualment molt distants. Aquest exemple de hiperespai és molt semblant al que se suposa ocorre en un (actualment hipotètic) forat de cuc.

Pel que fa a Michio Kaku, aquest s'observa la funció beta d'Euler i considera que si s'afegeix una cinquena dimensió a les quatre conegudes (tres espacials i una temporal) és possible plantejar la teoria de la gran unificació, en la qual, per exemple les equacions corresponents a la llum i a la gravetat, quedarien unides, en una teoria de tipus Kaluza-Klein. Segons la teoria M té 11 dimensions, segons la teoria de cordes, té 10 dimensions, i segons la teoria de supercordes té 11 dimensions.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Nota[modifica | modifica el codi]