Els espais topològics són els principals objectes de treball en la disciplina matemàtica de la topologia.[1] Un espai topològic es defineix com un conjunt de punts, juntament amb un conjunt de veïnats per a cada punt, que satisfà un conjunt d'axiomes que relacionen els punts i els veïnats. La definició d'espai topològic es basa en la teoria de conjunts i és la noció més general d'un espai matemàtic que permet la definició de conceptes com la continuïtat, la connexió i la convergència.[2] Altres espais, com varietats i espais mètrics, són especialitzacions d'espais topològics amb estructures i restriccions addicionals.
És la definició més emprada habitualment. Donat un conjunt qualsevol, considerem un cert subconjunt del conjunt de les parts d'. Diem que és una topologia d' si es compleix que:
Donada una família arbitrària d'elements de la topologia, , aleshores la seva reunió també hi pertany: .
Donada una família finita d'elements de la topologia , aleshores la seva intersecció també hi pertany .
Un espai topològic és un parell ordenat, format per un conjunt i una topologia .
De manera anàloga es pot definir una topologia per tancats. Donat un conjunt qualsevol, considerem un cert subconjunt del conjunt de les parts d'. Direm que és un espai topològic si es compleixen:
Donada una família finita d'elements de la topologia , aleshores la seva reunió també hi pertany: .
Donada una família arbitrària d'elements de la topologia , aleshores la seva intersecció també hi pertany .
En aquest cas, als elements de els anomenarem tancats, i direm que és obert si el seu complementari és tancat, és a dir,
Si prenem famílies arbitràries d'elements de , només tenim una tria; .
Finalment, si fem una intersecció finita d'elements de , només podem prendre .
és, doncs, una topologia. Aquesta topologia s'anomena topologia trivial o grollera. Per a qualsevol altra topologia sobre , tenim que . Diem que és la topologia més grollera (o la menys fina).
Qualsevol espai mètric indueix una topologia en . Definim de la següent manera:
.
Diferents espais mètrics poden induir el mateix espai topològic (ja que generen els mateixos oberts). Per exemple, l'espai topològic usual(o euclidià) en és un cas d'espai topològic induït per un espai mètric , però és idèntic a l'espai topològic induït per la distància del màxim .
La topologia discreta és la topologia induïda per la distància discreta.
La continuïtat d'una aplicació és un concepte essencialment topològic, tot i que s'empra en altres àmbits d'estudi com l'anàlisi. Anem a definir aquest concepte.
Siguin i dos espais topològics, i una aplicació. Direm que és contínua si i només si la seva antiimatge . És a dir, si per a qualsevol obert del conjunt d'arribada, la seva antiimatge és un obert del conjunt de partida.