Història de Catalunya amb cançons

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Infotaula d'àlbumHistòria de Catalunya amb cançons
àlbum musical
Publicat 1971
Modifica dades a Wikidata

Història de Catalunya amb Cançons és un disc publicat el 1971.[1] El Mestre Antoni Ros Marbà compongué la música a partir dels textos realitzats per l'escriptor Jaume Picas. Se n'edità un disc amb les veus de la cantautora i intèrpret Guillermina Motta, La Trinca i un cor de les Escoles Virtèlia,[2] i l'actriu Àngels Moll com a narradora. El disc fou una manera lúdica de fer arribar la història de Catalunya als més petits, posant música i veu a algunes de les etapes més destacades del nostre passat, des de Guifré el Pilós fins a la Renaixença literària.

El 2014 es va publicar una nova versió del disc. Així doncs, Antoni Ros Marbà ha tornat a posar música a fets històrics de Catalunya com ara la guerra civil i la diada de l'onze de setembre. Aquest cop amb nous textos de l'escriptor Miquel Desclot, la narració de Lloll Bertran i Lluís Soler, amb l'Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya, el Cor Infantil Amics de la Unió, amb Josep Vila i Jover de director, i les veus de Nina, Daniel Anglès i la participació de Josep Maria Mainat i Toni Cruz. Així, la Història de Catalunya amb Cançons fou completada amb 6 noves cançons, s'allargà la narració que les enllaça i s'aprofità per reinstrumentar algunes de les cançons ja existents. Amb l'obra ja acabada, s'ha editat la partitura (veu i piano, materials d’orquestra i partitura genera) i s'enregistrà un disc compacte.[3] L'obra s'estrenà el 16 d'agost de 2014 al Festival de Peralada.[4]

Cançons[modifica]

De la primera edició

01. Els avantpassats
02. El comte Guifré el pilós
03. Catalunya i Aragó
04. Jaume I
05. Els Almogàvers
07. El compromís de Casp
08. L'emperador Carles V
09. El tractat dels Pirineus
10. La Guerra de Successió
11. La Renaixença Literària

Afegides el 2014

06. Terra de creadors
12. El drac modernista
13. Les normes ortogràfiques
14. El President Macià
15. La Guerra Civil
16. L'Onze de Setembre

Referències[modifica]

  1. «Història de Catalunya amb cançons / Guillermina Motta, Josep Maria Mainat i Toni Cruz. Versió 1972» (en cat). Viasona. [Consulta: 12 novembre 2015].
  2. «Història de Catalunya (amb cançons)» (en cat). [Consulta: 12 novembre 2015].
  3. «Història de Catalunya amb cançons». Web. Generalitat de Catalunya. [Consulta: 18 agost 2014].
  4. «Festa de la Música. HISTORIA DE CATALUNYA AMB CANÇONS» (en cat). Festival de Peralada. [Consulta: 12 novembre 2014].