Riu Hudson

(S'ha redirigit des de: Hudson River)
Infotaula de geografia físicaRiu Hudson
(mis) Ka’nón:no
(mis) Mahicannittuk Modifica el valor a Wikidata
Imatge
Vista del riu i el Bear Mountain Bridge.
TipusRiu Modifica el valor a Wikidata
EpònimHenry Hudson Modifica el valor a Wikidata
Inici
ContinentAmèrica del Nord Modifica el valor a Wikidata
País de la concaEstats Units d'Amèrica Modifica el valor a Wikidata
Cota inicial553 m[1]
Entitat territorial administrativaNova York (EUA) Modifica el valor a Wikidata
Localitzacióllac Henderson, Newcomb, muntanyes Adirondack
Final
Cota final0 m
Entitat territorial administrativaBrooklyn (Nova York) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióUpper New York Bay
Map
 44° 06′ 24″ N, 73° 56′ 09″ O / 44.1067°N,73.9358°O / 44.1067; -73.9358
40° 36′ 00″ N, 74° 02′ 31″ O / 40.6001°N,74.042°O / 40.6001; -74.042
Limita ambAlbany Modifica el valor a Wikidata
Afluent
28
Dades i xifres
Mida492 (longitud) km
TravessaEstats Units Estats Units
Nova York, Nova Jersey
Superfície de conca hidrogràfica34.600 km² Modifica el valor a Wikidata
Mesures i indicadors
Cabal210 m³/s Modifica el valor a Wikidata
El riu Hudson
Mapa de la vall del riu Hudson amb el dibuix de dos castors, prova de la importància que tingueren aquests animals en el desenvolupament de la regió.

El riu Hudson és un riu de 507 km de llargada que discorre de nord a sud a través de l'est de l'estat de Nova York, als Estats Units d'Amèrica. El riu té el seu inici al llac Henderson, a Newcomb, a les muntanyes Adirondack. De camí cap a la desembocadura el riu passa per la capital de l'estat, Albany i durant un tram fa de frontera amb l'estat de Nova Jersey, abans de desembocar a Upper New York Bay.

El riu pren el seu nom en honor de Henry Hudson, un explorador anglès que el va explorar l'any 1609 navegant per la Companyia Holandesa de les Índies Orientals. Anteriorment el riu havia estat visitat per Giovanni da Verrazzano, navegant pel rei Francesc I de França el 1524, sent el primer europeu a entrar a la badia, però considerà que el riu era un estuari. Els holandesos van nomenar el riu "Riu del Nord", en contraposició al riu Delaware, anomenat "Riu del Sud", que van formar l'eix de la colònia holandesa dels Nous Països Baixos. Els assentaments de la colònia es van agrupar al voltant del riu Hudson, i la seva importància estratègica com a porta d'entrada a l'interior d'Amèrica va dur en anys posteriors a una forta competència entre anglesos i holandesos pel control del riu i la colònia.

El riu fou anomenat Muh-he-kun-ne-tuk, el Gran Mohegan, pels iroquesos,[2][3][4] i fou conegut com a Muhheakantuck ("riu que flueix per dos camins") pels lenapes, tribu que habitaven les dues ribes de la part baixa del riu, a l'actual Nova Jersey i l'illa de Manhattan.

El primer nom donat pels holandesos al Hudson fou "Riu de la Muntanya". Posteriorment fou anomenat "Riu del Nord". El riu fou inclòs en un mapa de 1529 d'Esteban Gómez i Diego Gutiérrez. En aquest mapa era anomenat riu de San Antonio, en el context de la missió espanyola d'Ajacán, al segle xvi.[5]

Referències[modifica]