Hydraulis

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Infotaula d'instrument musicalHydraulis
Tipus instrument musical
Modifica dades a Wikidata
L'hydraulis o orgue hidràulic.

L'orgue hidràulic o hydraulis (també anomenat hydraulus, hydraulos i hidraula) és un antic instrument musical de vent, que funcionava amb un sistema de receptacles plens d'aigua per mantenir constant la pressió de l'aire. Va ser el primer instrument de teclat[1] i el predecessor de l'actual orgue pneumàtic. L'intèrpret que el tocava es denominava hydraules.

L'hydraulis va ser inventat a Grècia al segle iii aC per (segons la tradició) Ctesibi, un inventor que va idear diversos aparells que funcionaven amb aigua i aire.

Aquest instrument va ser conegut pels romans i es va estendre per tot l'Imperi, usant-se en actes públics, teatres, espectacles, etc.

Pel que sembla, la invenció dels orgues de manxes es remunta al segle IV. No obstant això, es van seguir usant ambdós sistemes fins que al segle XIII es van abandonar completament els hidràulics.

Un dels més antics instruments automàtics coneguts és el flautista automàtic inventat a Aràbia pels germans Banu Musa, el segle ix.[2]

Història[modifica | modifica el codi]

Reconstrucció moderna de l'hydraulis de Heró d'Alexandria.
Hydraulis de Ctesibi, segons la descripció de Heró d'Alexandria.

Els orgues d'aigua van ser descrits en nombrosos escrits de Ctesibi (III segle aC), Filó de Bizanci (III segle aC) i Heró d'Alexandria (c. 62 dC). Igual que els rellotges d'aigua o clepsidra de l'època de Plató, podrien haver tingut una especial importància en la filosofia grega. L'orgue hidràulic de tubs de bufat es va utilitzar per imitar cants d'ocell, així com per reproduir l'impressionant so que emetia l'estàtua de Memnon a Tebes. Per aquest últim, l'energia solar s'utilitzava per escalfar l'aigua d'un tanc tancat, a fi de produir aire comprimit per fer sonar els tubs.

Les característiques dels hydraulis s'han deduït de mosaics, pintures, referències literàries, etc. el 1931, les restes d'un hydraulis van ser descobertes a Hongria, amb una inscripció que es remunta al 228 dC. El cuir i la fusta de l'instrument estaven descomposts, però amb les parts metàl·liques ha estat possible la reconstrucció d'una rèplica, que ara es troba al Museu Aquincum de Budapest. El mecanisme exacte que s'emprava per produir l'aire no està del tot clar, i no se sap gairebé res sobre la música que s'interpretava en aquest hydraulis.

Els enginyers àrabs i bizantins van desenvolupar un orgue automàtic d'aigua. A la fi del segle XIII aquests orgues automàtics havien arribat a Itàlia i a la resta d'Europa occidental. Durant el Renaixement, els orgues d'aigua van ser instal·lats en jardins, grutes, i salons de palaus i mansions per al gaudi no només de la música, sinó també dels nombrosos autòmats (figures de ball, aus batent les ales, etc.), que incorporaven els instruments de l'època. Altres tipus d'orgues hidràulics es van utilitzar per simular el so d'instruments musicals que aparentment tocaven estàtues que representaven escenes mitològiques.

L'orgue d'aigua més famós del segle xvi era a la Vila d'Este al Tívoli. Va ser construït entre 1569 i 1572 per Clericho Lluita (Luc de Clerc, completat per Claude Venard), mesurava uns sis metres d'altura i s'alimentava d'una magnífica cascada. Va ser descrit per Mario Cartaro el 1575, i en l'actualitat se sap que, a més de tocar automàticament almenys tres peces de música, aquest orgue també portava un teclat incorporat.

Altres jardins italians amb orgues hidràulics es trobaven a Pratolino, prop de Florència (c. 1575), Isola de Belvedere, Ferrara (abans de 1599), el Palazzo del Quirinale de Roma (construït per Luca Biagi el 1598 i restaurat el 1990), la Vila Aldobrandini, Frascati (1620), un dels Palaus Reials de Nàpols (1746), la Vila Doria Pamphili (1758 - 1759). D'ells, només el del Palazzo del Quirinale ha sobreviscut. Encara hi ha restes de l'instrument de la Vila d'Este, però l'aigua de la cascada (rica en minerals) que alimentava l'orgue de la gruta ha provocat acumulacions que han ocultat l'instrument gairebé del tot.

A principis del segle xvii, els orgues d'aigua van ser construïts a Anglaterra; Cornelius Drebbel va construir un per al rei Jaume I, i Salomó de Caus va construir diversos mentre que estava al servei del príncep Henry. Hi havia un en Bagnigge Val (Londres), la casa d'estiu de Nell Gwynn (1650 - 1687), i Henry Winstanley (1644 - 1703), el dissenyador de la Eddystone Lighthouse, en va construir un a casa. Després del casament de la princesa Isabel amb el Príncep elector palatino Federico V, de Caus va construir per a ells un, que va ser instal·lat als jardins del Castell de Heidelberg, i es va fer famós pels seus bells i intricats conductes per transportar l'aigua. Els germans Francini construir alguns orgues hidràulics a Saint Germain-en-Laye i en Versalles, que van arribar noves cotes d'esplendor i extravagància.

A la fi del segle xvii, però, l'interès pels orgues d'aigua disminueix. El seu manteniment era molt costós, de manera que van caure en l'oblit.

Posteriorment, el mecanisme dels orgues hidràulics va ser malinterpretat, fins que l'enginyer neerlandès Van Dijk va assenyalar el 1954 que l'aire se subministrava a l'instrument per aspiració. En els orgues d'aigua, un petit tub està situat de manera que un extrem està obert a l'exterior i l'altre arriba fins a un tub més gran que conté aigua, la qual flueix per un rierol, llacuna o embassament d'estabilització. Com més llarga sigui la caiguda vertical de l'aigua, més poderosa serà la succió i major serà el volum d'aire aspirat.

Funcionament[modifica | modifica el codi]

L'aigua i l'aire entren en l'instrument i arriben junts a la cambra eòlica. A continuació, l'aire comprimit entra en un compartiment situat a la part superior de la cambra eòlica, i des d'aquí, es distribueix cap als tubs de l'orgue.

L'aigua, després d'haver estat separada de l'aire, deixa la cambra eòlica conforme va entrant-hi. A continuació, l'aigua impulsa una roda, que al seu torn mou un cilindre musical. Per fer funcionar l'orgue, la clau que permet el pas de l'aigua a l'interior de l'instrument ha d'estar oberta (el que fa que l'aigua flueixi contínuament). Alguns orgues d'aigua estaven proveïts de senzills dispositius que regulaven la pressió de l'aigua.

Descripció[modifica | modifica el codi]

Hidraulo del s. I aC
Museu arqueològic de Dion.

L'hydraulis posseïa una base octogonal (30 cm d'alt per 90 de diàmetre), sobre la qual hi havia una cisterna metàl·lica (de 90 cm d'alt i 60 de diàmetre, aproximadament). En general, la cisterna tenia dos èmbols cilíndrics a banda i banda.

A sobre d'aquesta cisterna havia una caixa rectangular, de dimensions semblants a les de la base, sobre la qual estaven col·locats els tubs. El nombre d'ells podia variar de quatre o cinc a divuit, encara que en general solien tenir uns vuit. Pel que sembla, el músic s'asseia davant una espècie de teclat que sorgia de la cambra eòlica que posseïa l'instrument.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. Haspels, Dr.Jan Jaap. Musical Automata. Catalogue of Automatic Musical Instruments in the National Museum "From Musical Clock to Street Organ". Utrecht: National Museum, 1994. ISBN 90-801699-2-7. 
  2. Fowler, Charles B. «The Museum of Music: A History of Mechanical Instruments». Music Educators Journal. MENC_ The National Association for Music Education, 54, 2, octubre 1967, p. 45–49. DOI: 10.2307/3391092.
  • Antcliffe, Herbert: "What music meant to the Romans" a Music & Letters 30 (30) : 338, 1949.
  • Belis, Annie: "Els Fabricants d'auloi en Grèce: l'Exemple de Delos" en Topoi. Orient - Occident (8 fasc.) pp. 777–790, 1998.
  • Bonanni, Filippo: Antique Musical Instruments and their Players , Dover Publications reprint of the 1723 work, gabinetto armonico with Supplementary explanatory material. New York: Dover Publications, 1964.
  • Comotti, Giovanni: Music in Greek and Roman Culture . Baltimore: Johns Hopkins, 1989.
  • Grout, Donald J. & Palisca, Claude V.: A History of Western Music . New York: W. W. Norton, 1996.

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Hydraulis Modifica l'enllaç a Wikidata