Iñaki Pikabea Burunza

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaIñaki Pikabea Burunza
Nom original(eu) Iñaki Pikabea Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement5 agost 1947 Modifica el valor a Wikidata (76 anys)
Errenteria (Guipúscoa) Modifica el valor a Wikidata
Diputat al Parlament Basc
31 març 1980 – 19 gener 1984

Circumscripció electoral: Guipúscoa
Diputat al Parlament Basc en la primera legislatura
1980 – 1984 Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciópolític, artista Modifica el valor a Wikidata
PartitHerri Batasuna Modifica el valor a Wikidata
Membre de

Iñaki Pikabea Burunza (Errenteria, 5 d'agost de 1947) és un activista polític basc, exmembre de l'organització armada ETA i exparlamentari basc per la coalició abertzale Herri Batasuna a les eleccions al Parlament Basc de 1980 i 1984.

El 19 de febrer de 1979 va ser detingut per la policia acusat de pertànyer a un comando d'ETA-militar. Quan estava en presó preventiva a l'espera de judici va ser inclòs per la coalició abertzale Herri Batasuna en les seves llistes electorals de cara a les primeres eleccions autonòmiques que es van celebrar al País Basc. Va ser escollit parlamentari basc per la província de Guipúscoa. Va ser parlamentari entre 1980 i 1984 encara que mai va arribar a participar en cap sessió del Parlament. El juliol de 1981 va ser sentenciat a 33 anys de presó per ser membre d'ETA-militar i per haver participat l'any 1977 en l'assassinat del regidor irunès Julio Martínez Ezquerro.

El 7 de juliol de 1985 va protagonitzar una sonada fugida de la presó de Martutene de Sant Sebastià juntament amb el també etarra i escriptor Joseba Sarrionaindia. Ambdós van escapar amagats en un altaveu després d'un concert del cantant Imanol Larzabal a la presó. La fugida va inspirar la famosa cançó «Sarri, Sarri» del grup basc Kortatu. Pikabea es va reintegrar a ETA després de la seva fuga, però va ser detingut dos anys més tard, a l'octubre de 1987 en una operació policial a França contra la direcció militar d'ETA. Va ser extradit a Espanya i va seguir complint la seva condemna.

El març de l'any 2000 va sortir de la presó en llibertat condicional.