II Regió Militar

Plantilla:Infotaula geografia políticaII Regió Militar
Imatge
Regions militars espanyoles

Localització
Map
 37° 22′ 39″ N, 5° 59′ 08″ O / 37.37759°N,5.985499°O / 37.37759; -5.985499
EstatEspanya
Comunitat autònomaAndalusia
ProvínciaProvíncia de Sevilla
MunicipiSevilla Modifica el valor a Wikidata
CapitalSevilla Modifica el valor a Wikidata
Geografia
Part de
Dades històriques
Anterior

La II Regió Militar, també coneguda com a Capitania General de Sevilla, és una subdivisió històrica del territori espanyol des del punt de vista militar quant a l'assignació de recursos humans i materials amb vista a la defensa.

Jurisdicció territorial[modifica]

Originalment comprenia les quatre províncies andaluses occidentals: Sevilla, Còrdova, Huelva i Cadis, encara que també va arribar a incloure's la província de Jaén durant algun temps.

La Regió Militar respon ja a un model de defensa territorial històric lloc que des de 2002 les Forces Armades espanyoles s'organitzen en unitats tàctiques en funció de les comeses i missions assignades.[1]

Història[modifica]

Primers temps[modifica]

La divisió d'Espanya en Capitanies Generals data de 1705, quan es van ajustar als antics regnes que constituïen la Monarquia Hispànica. Es tractaven de tretze regions: Andalusia, Aragó, Burgos, Canàries, Castella la Vella, Catalunya, Extremadura, Galícia, Costa de Granada, Guipúscoa, Mallorca, Navarra i València. En 1714 es crea la Capitania General de Castella la Nova a partir de la Comissaria General de la Gent de Guerra de Madrid.

En 1898 es va tornar a dividir el territori peninsular en set noves Regions Militars, alhora que es van constituir les Comandàncies Generals de Balears, Canàries, Ceuta i Melilla.

Després de la proclamació de la Segona República en 1931, un decret governamental va dissoldre les regions militars i les va substituir per les Divisions Orgàniques.[2] Al juliol de 1936, exercia la prefectura de la II Divisió Orgànica el general José Fernández de Villa-Abrille Calivara.

L'antiga divisió administrativa va ser restablida el 18 de juliol de 1938, en el context de la Guerra Civil Espanyola i recuperant funcions de la desapareguda II Divisió Orgànica.[3] A més del territori andalús controlat pel Bàndol nacional, també va quedar sota la seva jurisdicció (i amb caràcter provisional) la província de Badajoz.[3] Al juliol de 1939, després de finalitzar la contesa, queden oficialment restablides les regions militars. A la II Regió (oficialment, tot el territori corresponent a Andalusia) s'assigna el II Cos d'Exèrcit amb tres divisions: 21a (Sevilla), 22a (Camp de Gibraltar) i 23a (Granada).

Pel Decret de l'11 de febrer de 1960 el territori de la província de Badajoz va quedar definitivament separada de la I Regió Militar i de nou sota jurisdicció de la II Regió, mentre que la província de Jaén quedava sota jurisdicció de la IX Regió.[4] El 17 d'octubre de 1984 foren suprimides la IX Regió Militar (formada per les províncies d'Almeria, Granada, Jaén i Màlaga) i també la II Regió, per quedar unificades en una nova denominada Regió Militar Sud.[5]

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]