Ibn Hazm

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaimam Modifica el valor a Wikidata
Ibn Hazm

Modifica el valor a Wikidata
Nom original(ar) علي بن أحمد بن سعيد بن حزم بن غالب الأندلُسي القُرطُبي Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement7 novembre 994 Modifica el valor a Wikidata
Còrdova Modifica el valor a Wikidata
Mort15 agost 1064 Modifica el valor a Wikidata (69 anys)
Huelva Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
ReligióIslam Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciófilòsof, poeta, literat, alfaquí, geògraf Modifica el valor a Wikidata
Influències
Obra
Obres destacables
Família
CònjugeUns al-Qulub (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata

Abu-Muhàmmad Alí ibn Àhmad ibn Saïd ibn Hazm (àrab: أبو محمد علي بن احمد بن سعيد بن حزم, Abū Muḥammad ʿAlī ibn Aḥmad ibn Saʿīd ibn Ḥazm), més conegut simplement com a Ibn Hazm (Còrdova, 994 - Taifa de Niebla, de 1064[1]), fou un filòsof, teòleg, jurista, historiador, narrador i poeta andalusí.

Vida[modifica]

Desenvolupà una intensa activitat política. Fou visir del califa Abd ar-Rahman V i, a causa d'intrigues de palau, va ser empresonat en diverses ocasions i patí desterrament. Abandonà l'activitat política per dedicar-se a estudiar teologia i dret; evolucionà des del corrent tradicional malikita al racionalisme zahirita.

Després de la descomposició del Califat de Còrdova recorregué diverses taifes, on la seva personalitat arrasadora i els seus dots dialèctics el feren plaent a distints governants, però l'enfrontaren als poders religiosos i jurídics establerts. Va residir, almenys a la Sevilla, convidat per al-Mutadid, on els seus llibres foren cremats, i a la Taifa de Dàniya, al continent i a Mayurqa, on s'establí uns nou anys (1038-1047) i on mantingué la polèmica sobre la llei musulmana entre Ibn Hazm i al-Baxí, després de la qual s'exilià definitivament a la Taifa de Niebla on morí el 1064 en l'anonimat.

Obra[modifica]

Escrigué nombroses obres filosòfiques. El seu pensament es basava en Aristòtil i s'esforça a distingir el vertader del fals, qüestió que porta a un sisè sentit o sentit comú pel qual es demostren les veritats. Aquestes veritats es troben en estreta relació amb la fe per la qual cosa un bon coneixement de la filosofia porta a relacionar les veritats amb la teologia.

La seva obra més difosa actualment és Tawq al-hamama (El collar de la coloma), escrita a Xàtiva cap a 1023. Tracta de les reflexiones sobre la vertadera essència de l'amor, intentant descobrir el que té de comú i immutable a través dels segles i les civilitzacions, i per tant d'influència neoplatònica; inclou detalls autobiogràfics i documentals. Constitueix també un diwan, o antologia poètica de tema amorós de gran elegància.

També escrigué sobre altres branques del saber, com ara:

Història

  • رسالة في فضل الأندلس وذكر رجالها (Rissala fi-fadl al-Àndalus wa-dhikr rijali-ha; Epístola en elogi de l'Àndalus i record dels seus homes)
  • نقط العروس (Naqt al-arús; El brodat de la núvia)
  • جمهرة أنساب العرب (Jàmharat ansab al-àrab; Aplec dels llinatges dels àrabs)
  • الفصل في الملل والأهواء والنحل (Al-físsal fi-l-mílal wa-l-ahwà wa-n-níhal; Separacions de les religions, sectes i escoles).

Didàctica

  • الأخلاق والسير (Al-akhlaq wa-s-sir; Els caràcters i la conducta)

Teologia

  • رسالة في الرد على ابن النغريلة اليهودى (Rissala fi-radd ala-Ibn an-Nagrila al-yahudí; Epístola en refutació del jueu Ibn Nagrella, en la que ataca violentament el judaisme)

Premi Ibn Hazm[modifica]

L'Ajuntament de Xàtiva amb edicions Bromera convoca anualment el Premi Ibn Hazm de poesia en valencià, en el marc dels Premis Literaris Ciutat de Xàtiva.

Bibliografia[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Ibn Hazm
  • Ibn Hazm. El Collar de la Coloma : Tractat sobre l'amor i els amants. Trad. Antoni Martínez de Xàtiva, Edicions del Bullent ISBN 84-863-9079-6
  • Adang, Camilla. Muslim writers on Judaism and the Hebrew Bible : from Ibn Rabban to Ibn Hazm. Leiden: E.J. Brill, 1996. ISBN 90-04-10034-2
  • Asín Palacios, Miguel. Abenházam de Córdoba y su Historia crítica de las ideas religiosas. Madrid, 1928-1932
  • Ferrater Mora, J. Diccionario de Filosofía. Alianza, Madrid, 1979, 4 vols. ISBN 84-226-8964-2
  • Ibn Hazm. al-Fasl fi al-milal wa-al-ahwa' wa-al-nihal. Bairut: Dar al-Jil, 1985
  • Ramón Guerrero, Rafael. Pròleg del Taqrîb li-hadd al-mantiq d'Ibn Hazm de Córdoba, Qurtuba, 1 (1996) 139-155.
  • Ramón Guerrero, Rafael (con la colaboración de J. M. Puerta Vílchez). “Ibn Hazm, Abû Muhammad”, Enciclopedia de la cultura andalusí. Biblioteca de al-Andalus, Almería, Fundación Ibn Tufayl de Estudios Árabes, 2004, pp. 392-443.
  • Ramón Guerrero, Rafael. "Ibn Hazm of Cordova: on Porphyry's Isagoge", in J. Meirinhos - O. Weijers (eds.): Florilegium mediaevale. Études offertes à Jacqueline Hamesse à l'occasion de son éméritat, Louvain-La-Neuve, FIDEM, 2009, pp. 525-540.
  • Riad, Eva (ed.) Kitab al-'axlaq wa-s-siyar ou Risala fi mudawat an-nufus wa-tahdib al-'axlaq wa-z-zuhd fi r-rada'il / Ibn Hazm al-'Andalusi; introd., éd. critique, remarques par Eva Riad. Uppsala : Univ.; Stockholm : Almqvist & Wiksell. ISBN 91-554-1048-0

Referències[modifica]