Ikšķile (poble)

Plantilla:Infotaula geografia políticaIkšķile
Imatge
Església Evangèlica Luterana d'Ikšķile

Localització
Map
 56° 50′ 12″ N, 24° 29′ 47″ E / 56.8367°N,24.4964°E / 56.8367; 24.4964
EstatLetònia
MunicipiMunicipi d'Ogre Modifica el valor a Wikidata
Capital de
Població humana
Població7.473 (2023) Modifica el valor a Wikidata (760,22 hab./km²)
Geografia
Superfície9,83 km² Modifica el valor a Wikidata
Banyat perDvinà Occidental Modifica el valor a Wikidata
Altitud20 m Modifica el valor a Wikidata
Limita amb
Creació1992 Modifica el valor a Wikidata
Identificador descriptiu
Codi postalLV-5052 Modifica el valor a Wikidata
Prefix telefònic650 Modifica el valor a Wikidata
Identificador LGIA34886 Modifica el valor a Wikidata

Lloc webikskile.lv Modifica el valor a Wikidata

Ikšķile (pronunciation pronunciation (pàg.); alemany: Uexküll o alemany: Üxküll; lituà: Ikškilā) és un poble del municipi homònim, del qual n'és el centre administratiu, a Letònia.

Va ser la primera capital del bisbat catòlic de Livònia, conegut amb l'exònim alemany d'Üxküll. Sant Meinhard, conegut a partir de la Crònica d'Enric de Livònia, va ser el primer bisbe de Üxküll. El 1197 Berthold de Hannover, abat de Loccum cistercenc, es va convertir en el segon bisbe d'Üxküll. En aquell moment la ciutat era el centre de les pròximes activitats de les croades a la zona de Livònia. El bisbe Berthold va traslladar la seu episcopal a Riga, però va ser assassinat pels livonians en la batalla. Ikšķile és un dels raion poblats més antics de Letònia, fet que pot ser observat en un antic cementiri a les actuals zones rurals d'Ikšķile. La costa del riu Daugava ha constat d'un poble livonià des dels temps dels segles IX i XII.

En livonià, la paraula Ikšķile (en alemany Uexküll ) denota "el gual o illot(s), és a dir, un lloc (al riu Daugava) on era possible travessar el riu, que pertany al fill del noble Ike". El nom personal Ike té el significat honorable 'edat, temps de vida'. La família Ike tenia un gran poder a Livonia: controlaven el tràfic militar i el comerç a través del Daugava a Ykescola ~ Ykescole.[1]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Ikšķile
  1. Urmas Sutrop «Ykescola ~ Ykescole attested in the Chronicle of Henry of Livonia and Üksküla (Uexküll). To Tõnu Karma on his 80th birthday». Estonian Mother Tongue Society Year Book, 49, 2003.

Vegeu també[modifica]