Ikebana

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Arranjament floral d'ikebana.

La paraula Ikebana ((生け花 o いけ ば な), "flor viva col·locada") anomena l'art japonès d'arranjament floral. També es coneix com a Kado (华 道 o 花道, el camí de les flors).[1]

Es tracta de la composició de motius decoratius amb flors, encara que també branques, fulles, fruits i llavors. A més del seu propòsit estètic, també es fa servir com a mètode de la meditació, ja que està connectat amb el flux de les estacions i cicles de la vida.

El fet que les obres siguin efímeres, a causa del material de què estan fetes, el converteix en un acte de reflexió sobre el pas del temps. Més que simplement posar les flors en un recipient, l'ikebana és un art disciplinat en què la natura i la humanitat s'uneixen. Contràriament a la idea de l'arranjament floral com una col·lecció d'acord multicolor o multicolor de flors, ikebana sovint posa l'accent en altres àrees de la planta, com ara tiges i fulles, i crida l'atenció cap a la forma, línia, etc. Encara que l'ikebana és una expressió creativa, té certes regles que regeixen la seva forma. La principal regla és que tots els elements utilitzats en la construcció han de ser d'origen orgànic, ja sigui branques, fulles, herbes, o flors. La intenció de l'artista darrere de cada disposició és il·lustrar, a través de combinacions de colors d'una peça, les formes naturals, línies elegants i generalment implica el sentit de la disposició.

Un altre aspecte en el present a l'ikebana és la feina del minimalisme. És a dir, una solució no pot consistir en només un nombre mínim de flors escampades entre les tiges i fulles. L'estructura d'un arranjament floral japonès es basa en un triangle escalè definida per tres punts principals, generalment branques, considerada en algunes escoles per simbolitzar el cel, la terra i l'home i en altres, el sol, la lluna, l'amor i la terra. El contenidor també és un element clau de la composició, i diversos estils de la ceràmica poden ser utilitzats en la seva construcció.

Referències[modifica]

  1. Diccionario de Arte I (en castellà). Barcelona: Biblioteca de Consulta Larousse. Spes Editorial SL (RBA), 2003, p.294. ISBN 84-8332-390-7 [Consulta: 1r desembre 2014]. 

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Ikebana