Illa d'en Sales

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de geografia físicaIlla d'en Sales
Tipus Illot
Localitzat a l'entitat geogràfica Illes Balears
Ubicació
EstatEspanya
AutonomiaIlles Balears
IllaMallorca
MunicipiCalvià
Modifica les dades a Wikidata

L'Illa d'en Sales és un illot del litoral mallorquí situat davant Portals Nous, al municipi de Calvià.[1] Té una extensió de 8.750 m2, un perímetre de 460 m i una cota màxima de 6 m.[2] Es tracta d'un illot escarpat accessible només per la cara nord, on hi ha una plaja d'arena i macolins.

Després d'una tasca de prospecció arqueològica, hom hi va identificar una quantitat significativa de ceràmica púnica dels segles III i II aC, i també restes sota l'aigua. Atès que no ha estat possible de trobar-hi estructures, hom pensa que es tractaria d'un enclavament que sovintejaven els mariners i comerciants púnico-ebusitans, per bé que sense estructures estables, ans de materials peribles. Hom pensa que degué constituir un punt costaner important per l'intercanvi comercial amb els indígenes i pel control de la població en les lleves de mercenaris. El ventall cronològic en què s'inseririen les troballes aniria del 250 aC i el 190 aC, entre la Primera i la Segona Guerra Púnica, si fa no fa coincident amb les troballes fenícies dels illots de la Galera, na Guardis i na Moltona. Sembla plausible d'interpretar aquests assentaments com una fase prèvia al procés de colonització fenícia i cartaginesa de les ribes de la mar Mediterrània.[3]

Referències[modifica]

  1. «Sales, Illa d'en». A: Dolç i Dolç, Miquel (coord.). Gran Enciclopèdia de Mallorca. Volum 15. Palma: Promomallorca, p. 51-52. ISBN 84-8661702-2. 
  2. «Dades estadístiques cartogràfiques i geogràfiques de les Illes Balears». CAIB. [Consulta: 14 agost 2019].
  3. Guerrero Ayuso, Víctor «Puntos de escala y embarcaderos púnicos en Mallorca: Illot d'en Sales». Bolletí de la Societat Arqueològica Lul·liana, 45, 1989, pàg. 27-38.