Illa de Tromelin

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Mapa de l'illa de Tromelin (en anglès)

L'illa de Tromelin és un illot d'un quilòmetre quadrat situat a l'oceà Índic, a l'est de l'illa de Madagascar i al nord de l'illa de la Reunió. Tromelin és una possessió de la República Francesa (un «domini privat de l'Estat») i forma part del grup d'illes franceses anomenat illes Esparses de l'Oceà Índic.

Història[modifica | modifica el codi]

L'illa fou descoberta, el 1722, pel vaixell francès «la Diane», essent batejada com «île des Sables».[1] El 1761, el vaixell negrer Utile hi va naufragar i els supervivents van haver de trobar refugi a l'illa. Amb les restes del naufragi, els marins van construir una barca, amb la qual van poder arribar a Madagascar. Els seixanta esclaus, però, van ser abandonats a Tromelin i els pocs que van sobreviure, només vuit, no van ser rescatats fins al 29 de novembre de 1776, quan el Cavaller de Tromelin (en honor del qual l'illa va ser rebatejada) hi va desembarcar amb la seva corbeta La Dauphine.

El 1954, s'hi va construir una estació meteorològica permanent.[2]

Geografia[modifica | modifica el codi]

L'illa de Tromelin forma part de l'arxipèlag de les Mascarenyes. El terreny de l'illa és pla i sorrenc, i està recobert per arbusts dispersos. L'altitud màxima no supera els set metres. D'una forma ovoïdal, l'illa fa uns 1.700 metres de llargària i uns 700 d'amplada.

Tromelin és una illa de difícil accés car està envoltada d'esculls de corall. També es troba molt aïllada, a 450 km de la terra més propera al mig d'una zona de fons marins de 4.000 metres de fondària.

Els únics habitants de l'illa són els meteoròlegs encarregats del funcionament de l'estació meteorològica de Météo-France i que es dediquen principalment a recollir informació sobre els ciclons que afecten aquesta zona del planeta. El nombre de meteoròlegs pot variar, però habitualment n'hi ha 5.[3]

Administració[modifica | modifica el codi]

L'illa va ser administrada pel prefecte de la Reunió des del 1814 fins al 2005, tot i no formar part d'aquest departament, i alhora regió, d'ultramar.

En virtut del decret de 3 de gener de 2005, l'administració de les illes Esparses de l'Oceà Índic va ser confiada a l'administrador superior de les Terres Australs i Antàrtiques Franceses, amb seu a la ciutat de Saint-Pierre, a l'illa de la Reunió.

La República de Maurici en reclama la sobirania.

Flora i fauna[modifica | modifica el codi]

La flora hi està molt poc desenvolupada degut a la manca d'aigua, dels vents que bufen la major part de l'any i dels ciclons i depressions que passen sobre o a prop de l'illa.

La fauna de l'illa la formen tortugues, ocells marins i bernats ermitans. Així mateix, hom hi troba rates i ratolins provinents dels vaixells naufragats.

Clima[modifica | modifica el codi]

El clima de Tromelin és tropical marítim amb temperatures mitjanes mensuals d'entre 20,7 i 25,4 graus.[4] Les precipitacions varien entre un metre i un metre cinquanta d'aigua de mitjana per any, dels quals gairebé la meitat es recullen de gener a març. Generalment, les pluges són de curta durada i d'intensitat moderada o forta.

Referències[modifica | modifica el codi]

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Illa de Tromelin Modifica l'enllaç a Wikidata

Coord.: 15° 53′ S, 54° 31′ E / 15.883°S,54.517°E / -15.883; 54.517