Institut Geogràfic Nacional d'Espanya

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Infotaula d'organitzacióInstitut Geogràfic Nacional d'Espanya
Instituto Geográfico Nacional (Madrid) 01.jpg
Dades bàsiques
Tipus entitat agència governamental i direcció general
Organització i govern
Seu central Vista-down.png

Web Lloc web oficial

Modifica dades a Wikidata
Seu de l'Institut Geogràfic Nacional d'Espanya, a Madrid.
Casa del Mapa.

L'Institut Geogràfic Nacional d'Espanya és una entitat pública, depenent del Ministeri de Foment d'Espanya, adscrit a la Secretaria General de Relacions Institucionals i Coordinació i a càrrec d'un Director General que és alhora President del Centre Nacional d'Informació Geogràfica.

Funcions[modifica]

  • L'observació astronòmica i la participació en projectes nacionals i internacionals d'investigació astronòmica.
  • L'observació, càlcul i manteniment de les xarxes geodèsiques, xarxes d'anivellament i xarxa de mareògrafs.
  • La formació i actualització de les sèries cartogràfiques del Mapa Topogràfic Nacional a escales 1/25.000 i 1/50.000; i producció de les altres cartografia bàsica, tant digital com analògica, i derivada, així com la gestió dels laboratoris i tallers cartogràfics per al compliment dels programes propis i de col·laboració en la realització dels d'altres unitats del ministeri.
  • La investigació, desenvolupament i aplicació de sistemes de Teledetecció i tractament d'imatges.
  • La producció, manteniment i explotació de la Infraestructura de Dades Espacials d'Espanya (IDEE), en col·laboració amb la comunitat d'organismes productors de cartografia a Espanya.
  • La realització i actualització de l'Atles Nacional d'Espanya i de la cartografia temàtica corresponent als plans cartogràfics i als programes d'actuació específica de l'Administració General de l'Estat.
  • L'estudi i la investigació geofísica, inclòs el control i anàlisi del camp magnètic terrestre.
  • L'estudi de la sismicitat en general, i dels moviments sísmics i l'activitat volcànica en particular a Espanya, comunicant els resultats dels seus treballs i els riscos associats a les esmentades activitats.

Història[modifica]

L'Institut Geogràfic Nacional d'Espanya va ser creat el 1870 dependent del Ministeri de Foment i els treballs del qual se centraven en la cartografia, les triangulacions geodèsiques i els pesos i mesurades. El 1900 va passar a dependre del Ministeri d'Instrucció Pública, integrant-se l'astronomia dins de les competències de l'Institut en incorporar-se el Reial Observatori de Madrid el 1904. En finalitzar la Guerra Civil Espanyola el 1939, com altres serveis considerats estratègics, va passar a dependre directament de la Presidència del Govern, fins que el 1987 tornà a dependre del Ministeri d'Obres Públiques; al mateix moment es crea el Centre Nacional d'Informació Geogràfica. Entre 1939 i 1977 la seva denominació fou Institut Geogràfic i Cadastral.

Va mantenir fins al 1991 les competències en matèria de metrologia, que aquell any van passar a l'Institut Nacional de Metrologia d'Espanya. L'actual estructura i funcions són, bàsicament, fruit de les remodelacions de l'any 1995.

Enllaços externs[modifica]