Institut des hautes études scientifiques

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióInstitut des hautes études scientifiques
lang=ca
Modifica el valor a Wikidata
Dades
Nom curtIHÉS Modifica el valor a Wikidata
Tipusinstitut de recerca
fundació Modifica el valor a Wikidata
Forma jurídicafundació reconeguda d'utilitat pública a França Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació1958
FundadorLéon Motchane Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Membre deCentre Francès de Fundacions
European Mathematical Society Modifica el valor a Wikidata
Governança corporativa
Seu
Òrgan de premsaPublications Mathematiques de l'IHES (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Entitat matriuCentre Nacional de Recerca Científica Modifica el valor a Wikidata
Filial
Altres
Número de telèfon+33-33160926600 Modifica el valor a Wikidata

Lloc webihes.fr Modifica el valor a Wikidata
Facebook: IHES.Bures Twitter (X): Institut_IHES Instagram: institut_ihes LinkedIn: ihes Youtube: UC4R1IsRVKs_qlWKTm9pT82Q Modifica el valor a Wikidata

L'Institut des hautes études scientifiques (IHÉS, en català, Institut d'Estudis Científics Avançats) és un institut francès que promou investigacions avançades en matemàtiques i física teòrica. Està situat en Bures-sud-Yvette al sud de París.

L'IHÉS, fundat en 1958 per l'empresari i matemàtic Léon Motchane amb l'ajuda de Robert Oppenheimer i Jean Dieudonné, intenta atreure a científics punters dels seus camps d'interès. Té uns pocs professors permanents, amb plaça de per vida, i convida a uns 200 visitants cada any, per treballar durant 3 mesos cada cop, aproximadament. També disposa d'uns quants visitants a més llarg termini. Les investigacions no es fan per contracte, ni estan dirigides d'alguna manera: cada investigador té llibertat de perseguir les seves pròpies metes. A més, els professors permanents només han de romandre en l'institut durant 6 mesos a l'any.

Es diu que el disseny de l'IHÉS va ser influït en part per Robert Oppenheimer, que era llavors el director de l'Institut d'Estudis Avançats de Princeton. La forta personalitat d'Alexander Grothendieck i l'ampli impacte de les seves revolucionàries teories van marcar els primers deu anys del centre. René Thom va ser una altra figura prominent en la seva història primerenca. Dennis Sullivan és recordat pel seu especial talent per produir fructuosos intercanvis d'idees entre visitants i professors permanents.

L'IHÉS edita una prestigiosa revista matemàtica, Publications Mathématiques de l'IHÉS.

Els directors de l'IHÉS, en ordre cronològic, han estat: Léon Motchane (1958–71), Nicolaas Kuiper (1971–85), Marcel Berger (1985–94), Jean-Pierre Bourguignon (1994–2013), Emmanuel Ullmo (actualment en el càrrec).[1]

La llista dels matemàtics més reconeguts que són o van ser professors permanents en l'IHÉS inclou a Alexandre Grothendieck, Jean Bourgain, Alain Connes, Pierre Deligne, René Thom, Pierre Cartier, Mikhail Gromov, Maxim Kontsevich, i Laurent Lafforgue. Alguns d'ells són guanyadors de la Medalla Fields.

Referències[modifica]

  1. (francès) Web oficial Arxivat 2013-12-02 a Wayback Machine. Consultat el 3 de desembre de 2013.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Institut des hautes études scientifiques