Intel·ligència empresarial

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Intel·ligència empresarial, intel·ligència de negoci o BI (en anglès business intelligence) són el conjunt d'estratègies i eines enfocades a l'administració i creació de coneixement mitjançant l'anàlisi de dades existents a una organització o empresa.

Definició[modifica]

La intel·ligència empresarial fa referència a l'ús de dades d'una empresa per a facilitar la presa de decisions. Inclou tant la comprensió del funcionament actual de l'empresa com la predicció d'esdeveniments futurs, amb l'objectiu d'oferir coneixements per a donar suport a les decisions empresarials.

Les eines d'intel·ligència es basen en l'ús d'un sistema d'informació format amb les dades extretes dels diferents sistemes de l'empresa i el seu àmbit: informació provinent de sistemes productius, comptables, logístics, de recursos humans, de la competència, etc.

Mitjançant les eines d'ETL (de l'anglès: Extract, Transform and Load; extreure, transformar i carregar) s'extreuen dades de les diferents fonts existents a l'empresa, es depuren i preparen (qualitat i homogeneïtzació de les dades), i finalment es carreguen a una base de dades.

Referències[modifica]

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Intel·ligència empresarial