Investigació operativa

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

La investigació d'operacions, investigació operativa o investigació operacional, es refereix a l'ús de models matemàtics, estadístics i algorítmics per tal de donar suport a la presa de decisions. S'utilitza en l'anàlisi dels sistemes reals i complexos, amb el propòsit de millorar i optimitzar l'acompliment. Es considera una branca de la matemàtica aplicada per a l'administració d'empreses, l'enginyeria industrial i l'economia.[1][2]

Algunes de les eines utilitzades per la investigació d'operacions són: l'optimització, els models estocàstics (probabilitat), la teoria de cues, la teoria de jocs, la teoria de grafs, el mètode de la ruta crítica, la programació lineal, la programació dinàmica, la programació combinatòria, la simulació i les heurístiques. La investigació, per altra banda, depèn força de l'ús dels ordinadors, i de la programació, i per tant, la informàtica ha creat programes específics pels càlculs estàndards.[3][4] Per altra banda, molts investigadors d'operacions escriuen els seus propis programes, sobretot quan fan ús d'heurístiques específiques i adaptades al problema que es vol solucionar.

Referències[modifica]

  1. «operativa, ricerca nell'Enciclopedia Treccani» (en italià). [Consulta: 15 octubre 2022].
  2. «operations research | Definition, History, Examples, Characteristics, & Facts | Britannica» (en anglès). [Consulta: 15 octubre 2022].
  3. «What is Operations Research?» (en anglès), 05-02-2018. [Consulta: 31 octubre 2022].
  4. «What is OR» (en anglès). [Consulta: 31 octubre 2022].

Vegeu també[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Investigació operativa