Israel Zangwill

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaIsrael Zangwill

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement21 gener 1864 Modifica el valor a Wikidata
Londres Modifica el valor a Wikidata
Mort1r agost 1926 Modifica el valor a Wikidata (62 anys)
Midhurst (Anglaterra) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
Ideologia políticaSionisme Modifica el valor a Wikidata
FormacióUniversitat York
JFS (en) Tradueix
Universitat de Londres Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióescriptor, novel·lista, periodista, comediant, dramaturg, activista Modifica el valor a Wikidata
MovimentCultural Zionism (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Obra
Obres destacables
Família
CònjugeEdith Ayrton Modifica el valor a Wikidata
GermansLouis Zangwill (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Signatura
Modifica el valor a Wikidata

IMDB: nm0953015 Allocine: 599218 Allmovie: p312068 IBDB: 6477 TMDB.org: 113761
Discogs: 2424326 IMSLP: Category:Zangwill,_Israel Project Gutenberg: 1987 Modifica el valor a Wikidata
Programa del Melting Pot (1916)

Israel Zangwill (Londres, 21 de gener del 1864Midhurst (West Sussex), 1 d'agost del 1926) fou un escriptor britànic, novel·lista, assagista, dramaturg, periodista i teòric del sionisme. Membre de l'Organització Sionista Mundial, la va deixar en 1905 i va fundar l'Organització jueva territorial, amb l'objectiu de crear un Estat jueu a Palestina.

Biografia[modifica]

Israel Zangwill va néixer en una família de jueus russos emigrants. Després d'exercir la professió de mestre, va fundar un periòdic humorístic, Ariel, que va dirigir durant molts anys. Alhora, va publicar els seus primers llibres, incloent-hi el seu únic «polar»: El Gran Misteri de l'Arc (1891), considerat la primera novel·la policíaca en "habitació tancada". El 1928, el llibre s'adaptarà a la pantalla gran, amb el títol Perfect Crime. Aquesta és una de les primeres pel·lícules sonores.

El 1894, apareix El rei de Schnorrers, novel·la curta que es va convertir en un clàssic de l'humor jueu.

Amb Els nens del Gueto, que representa la comunitat jueva a l'est de Londres, Zangwill coneix un gran èxit. Aquesta novel·la va aconseguir tals rècords de vendes tals que va ser qualificada de "bestseller". Aquest treball i les següents novel·les i històries li van valer el sobrenom de "Dickens Jueu" i el col·loca entre els escriptors britànics més importants de la seva època. Després d'adaptar Nens del gueto per al teatre, representa a Nova York les seves parts principals, incloent-hi The Melting Pot (El Gresol), metàfora per designar la societat americana.

Mentrestant, Zangwill examina l'auge de les amenaces a la comunitat jueva d'Europa en els anys 1880 i 1890: els pogroms de Rússia i Polònia, disturbis antisemites de Londres quan es donaven els crims de Jack l'Esbudellador, el Cas Dreyfus a França. És un dels primers a advocar per la creació d'una Llar nacional jueva És per això que Theodor Herzl va a veure'l a Londres tot pronunciant aquesta frase que s'ha mantingut com a històrica: "Ajuda'm a construir l'estat jueu".

Apareixen, però dissensions cada vegada més clares entre els dos corrents representats per Herzl i Zangwill, la qual cosa es veurà entre el primer Congrés a Basilea i el setè, el de 1905. El sionisme pròpiament dit s'oposa al territorialisme En altres paraules, els dos moviments no estan d'acord sobre l'elecció de Palestina com un lloc per establir una "llar nacional jueva". El sionisme de Herzl en sortirà victoriós, i resta consagrat alguns anys més tard per la Declaració Balfour de 1917. Amb el declivi de l'opció territorialista, Zangwill s'allunya de la política i dedicarà les seves energies a defensar l'emancipació de la dona.

Israel Zangwill es va casar amb Edith Ayrton, filla del físic William Edward Ayrton (1847-1908). El seu fill, Oliver Zangwill (1913-1987), va ser un famós psicòleg. Louis Zangwill, el germà menor d'Israel, va ser també un escriptor, i un jugador d'escacs conegut.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Israel Zangwill